Suunnitteluohjelma Talomaatti: Luonnostele talon pohjapiirros ja piha

Katri Lietsala // Uudesta talosta on helppo unelmoida siihen asti, kunnes arkkitehti, talotoimittaja tai talomyyjä kysyy, millainen unelmien koti olisi käytännössä. Viimeistään silloin huomaa, että on monta asiaa, joista on hyvä olla ainakin mielipide - ellei heti jo päätöskin.

Talotoimittaja Taloteko Oy tarjoaa kuluttajille ilmaisen Talomaatti-suunnittelupalvelun syyskuusta 2011 alkaen. (Toim. huom. Palvelu on päättynyt!)

Talomaatti on verkkotyökalu, jossa uuden talon rakentaja tai rakennuttaja kokoaa ensimmäiset talonrakennus-ideansa yhteen. Lopputuloksena syntyy alustava luonnos, jolla on helppo esitellä ajatuksiaan, millainen olisi oman suosikkitalon pohjapiirros.

Kuva Talomaatti-palvelun layoutista

Talomaatissa talon pohjapiirros ei ole mittakaavassa. Kyseessä on tietokantapohjainen www-sovellus, jolla unelmatalo ideoidaan ja laitetaan talteen ruutupaperin ja kuvankäsittelyohjelman sijasta. Sivusto ei ole ammattilaisten suunnitteluohjelma, eikä sellaiseksi tarkoitettukaan.

Viestintätoimisto Villivisio toteutti talopalvelun visuaalisen ilmeen ja sen koosti Gemilo Oy. Työkalu on alusta loppuun koodattu Gemilossa. Talomaatti on esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä viestintätoimiston kanssa, mutta myös esimerkki Gemilon teknologiaratkaisuista, joissa kehitämme asiakkaalle tarvittaessa työkalut vaikka itse.

Mitä tulee ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa ennen talon rakentamista?

Talohaaveiden konkretisointiin sopiva suunnitteluohjelma jakaa ideoinnin käytännössä neljään eri osioon. Osiot ovat piha, talon pohjaratkaisu, huoneet ja talon tyyli. Unelmakodista haaveileva lisää talopohjan, jonka kokoa, korkeutta ja leveyttä muutetaan tarttumalla oikeaan alakulmaan. Perustuksen päälle lisätään huoneet. Huoneiden kokoa, korkeutta ja leveyttä muutetaan oikeasta alakulmasta vetämällä haluttuun suuntaan. Jos käyttäjä huomaa, että huonejärjestystä pitää muuttaa, se onnistuu tarttumalla ja raahaamalla perustuksen päälle lisätty huone uuteen kohtaan talon pohjapiirrosta.

Talosuunnitelmaan saa lisättyä talonrakentamiseen ja tonttiin liittyviä muita elementtejä, kuten portaat, takan, puita, valonsuunnan ja tontille tulevan tien. Elementit siirretään suunnitteluohjelmassa paikalleen tarttumalla yksittäiseen elementtiin hiirellä ja raahamalla se haluttuun kohtaan. Lisäksi osioita voi pyöritellä eri asentoihin viemällä hiiren elementin päälle. Oikea yläkulmassa elementin päällä näkyy tätä varten nuoli, kun hiiren vie elementin päälle. Sen vieressä näkyy myös ruksi. Tätä klikkaamalla kyseinen elementti poistuu taloluonnoksesta.

Jos tuntuu, että pohjapiirros tai muu kuvaus suosikkitalosta on tarpeen, käyttäjä voi lisätä muistiinpanonsa Talomaatti-muistilapuille. Suunnitelman saa lopuksi tallennettua. Talounelmaansa voi palata ottamalla linkin talteen. Suunnitelman voi jakaa myös ystäville.

Talomaatin ideana on helpottaa unelmointia ja antaa ilmainen käytännön työkalu, jolla oman kodin pohjapiirros onnistuu luonnosvaiheessa. Itse hahmoteltu, vaikka vasta alustavakin suunnitelma unelmakodista auttaa arkkitehtiä tai talomyyjää palvelemaan entistä paremmin ja etenemään tarkentaviin kysymyksiin nopeammin. Talomaatti-työkalu on käyttäjilleen ilmainen.

Kirjoittajat
thumbnail_image thumbnail_image
Nimi Katri Lietsala
Tehtävänimike Toimitusjohtaja
Puhelinnumero 040 749 9072
Sähköposti
comments powered by Disqus