Seurannasta tulisi olla seurauksia

Katri Lietsala // Voiko sosiaalista media mitata millään? Tommi Holmgren Mediaedge:ciasta kehotti ensin arvioimaan, mitkä kohdat ovat olennaisia oman yrityksen kannalta. Sosiaalisen median mittarina voi olla esimerkiksi myynnin kasvu, paraniko oma markkinointiviesti, onko asiakasta helpompi ymmärtää sosiaalisen median jälkeen tai saatiinko kehitettyä uusia tuotteita tai palveluja.

Holmgren jakoi median kolmeen osaan: maksettu, omistettu ja ansaittu media. Maksettua mediaa ovat esimerkiksi televisio, radio ja printtimedia. Omistettua mediaa ovat yrityksen omat syötteet, blogit, yhteisöt, verkkokauppa, suora posti, jotka maksavat nekin. Ansaittua mediaa ovat esimerkiksi vertailut, asiakaspalaute ja PR. Teemu Arina visersi Twitterissä myös alkuperäisen lähteen.

Holmgren keskittyi esityksessään myyntiin. Hänen mukaansa yritysten tavoitteena on saada sosiaalisella medialla näkyvyyttä, joka johtaa harkintaan ja lopulta parhaimmillaan ostokseen.

Sopivia mittauskohteita on monta. Katso esimerkiksi, paljonko on käyty keskusteluja, onko keskustelu ollut myönteistä vai negatiivista ja kuka keskustelua on käynyt. Kannattaa myös arvioida vuorovaikutuksen merkitys omalle liiketoiminnalle (esim. kommentit) ja lopuksi vuorovaikutuksen todellista vaikutusta (huomio, asenteet, viraaliverkoston aktivoituminen, liidit, myynti).

Ilmaisilla työkaluilla pääsee seurannassa  jo hyvin alkuun. Google Blogs -palvelussa voi etsiä millä tahansa avainsanalla blogeista, jolloin näkee, mitä blogeissa on omista palveluista tai yrityksestä keskusteltu.  Samoin Google Alerts on ilmainen työkalu. Sillä saa sähköpostiinsa ilmoituksen, kun omaan hakusanaan liittyvä sisältö julkaistaan. Se soveltuu myös kilpailijaseurantaan.

Itse olen huomannut, että Alerts hakee joskus varsin vanhoja sisältöjä eikä aina päivitä tuoreinta juttua kuin aikojen päästä. Ilmaiseksi se on silti ihan hyvä.

Maksullisista palveluista Whitevector ja Meltwater Buzz auttavat keräämään kaiken omaa yritystä ja palveluja koskevat sisällöt samaan paikkaan ja mittaamaan näkyvyyttä päivienkin tarkkuudella. Ne näyttävät myös, missä kanavissa merkinnät on julkaistu ja missä osoitteessa kommentteja tai avauksia on tehty kaikkein eniten.

Oli väline ilmainen tai kaupallinen, seurantaan tarvitaan joka tapauksessa omaa aikaa ja älliä.

- Parhaiten oppii, kun menee palveluihin ja tutustuu, mitä ihmiset tekevät sivustoilla. Sosiaalista mediaa ei voi ulkoistaa pr-toimistolle, heillä ei ole samaa kosketusta organisaatioosi. - Tommi Holmgren

Kun data on kerätty ja analysoitu, sen mukaan kannattaa myös toimia. Muuten koko touhu on ollut turhaa.

- Esimerkiksi USA:ssa oli elokuvamainos, jota yleisö inhosi. Keskusteluja seurattiin ja mainos jätettiin näyttämättä Suomessa. - Tommi Holmgren

Sosiaalisesta mediasta, sen seuraamisesta ja vaikutuksista liiketoimintaan puhuttiin tänään Service Business!-tapahtumassa Haaga-Heliassa. Omassa puheenvuorossani esittelin puolessa tunnissa johdannon sosiaaliseen mediaan. Whuuaah, eihän sosiaalinen media niin järin laaja kokonaisuus olekaan ;) Toivottavasti yleisölle jäi jotain ajatuksia, joista lähteä liikkeelle ihan käytännössä.

Kirjoittajat
thumbnail_image thumbnail_image
Nimi Katri Lietsala
Tehtävänimike Toimitusjohtaja
Puhelinnumero 040 749 9072
Sähköposti
comments powered by Disqus