Kun kaikki valvovat

Katri Lietsala // Facebookin haittapuoliksi listataan useimmiten yksityisyyden menettäminen, haittaohjelmat ja ajan käyttäminen jonkin paljon tärkeämmän sijasta johonkin toisen mielestä turhaan.

Savon Sanomat luokitteli eilen Facebookin synkeäksi, Iltalehti jo aiemmin vaaralliseksi ja MikroPC ajanhaaskaajaksi. Tietoviikko päätteli Facebookin sosiaaliseksi roskalavaksi.

"Sitä ei pyöritetä sydämen hyvyydestä, vaan kyllä omistajien intresseissä on rahastaa se jollain tavalla ulos." - Supon asiantuntija Riku Kalinen, Savon Sanomat 11.6.2009

Viittaako Supon asiantuntija, että Facebook myy tiedustelupalveluille tietoja ihmisistä, jotka käyttävät Facebookia vai miksi yrityksen halu ansaita rahaa tekisi sivustosta jollain tapaa epämääräisen?

Riku Kalisen haastattelu sai miettimään, että siinä vaiheessa kun omasta elämästä tulee turvallisuusuhka, Facebookin kaltaiset sivustot vaikeuttavat ihan varmasti piiloutumista.

Geni näyttää sukupuun, ja Google Mapsin satelliittikartta kotipihalta riippukeinun paikan. Facebook listaa ystävät, joita voi lähteä kuulustelemaan, LinkedIn asiakkaat ja kumppanit. Heidätkin pystyy laittamaan seurantaan, puhumattakaan jo nyt liikesalaisuuksien seuraamisesta, jos omat verkostot haluaa sellaiseksi laskea tai linkit, jotka julkaisee Delicious-palvelussa.

Flickr avaa ovet kotiin näyttäen vaikkapa, minkä mallinen tietokoneen näyttö toisen makuuhuoneessa on. Lisäksi kännykän avulla saa paikannettua itsensä vaikkapa Kampissa - jopa seurattua, mitä reittejä ihminen lenkkeilee. Dopplr kertoo Supolle ja muille seuraajille myös, minne on vasta menossa.

Missään et ole enää turvassa valvonnalta. Et edes Loimaan torilla.

Door

Salaisuudet ovat harvinaistuneet. Sosiaalisessa mediassa läpikulku on lähes poikkeuksetta sallittu. Lupa ei takaa, että läpikulkija ymmärtäisi kaiken näkemänsä arvon.

CC Attribution: purplbutrfly@Flickr

comments powered by Disqus