Sosiaalinen media

Katri Lietsala // Sosiaalista mediaa ei todellakaan ole yksinkertaista tiivistää "yhteisölliseksi mediaksi" niin kuin Kotimaisten kielten tutkimuskeskus esittää.

- Sosiaalisen median sijasta on suotavaa käyttää ilmausta yhteisöllinen media, jonka merkitys on yksiselitteisempi. Sana sosiaalinen on niin monitulkintainen, että sitä käytettäessä käsitteen merkitys ei helposti avaudu. - Kotuksen www-sivut. Heidi Partanen 1.10.2009

Tunnustin jo Sometun keskustelussa, että olen omalta osaltani ollut Suomessa mukana yleistämässä sanaa sosiaalinen media. Tiimini tutki Tekesin rahoittamassa Parteco-hankkeessa uusia verkkopalveluja vuosina 2006-2008 ja käytimme sosiaalinen media -termiä koko ajan jo hankevalmistelusta saakka.

Tavoitteena oli tuoda kattotermi, jolla voidaan kuvata varsin laajaa ilmiötä ja olen edelleen sitä mieltä, että se on ollut oikea valinta. Mietimme asiaa pitkään Tampereen yliopistossa tutkijakollega Esa Sirkkusen kanssa jo hanketta valmisteltaessa. Keskusteluun osallistui myös avoimen innovaation tutkija Mikko Ahonen ja silloisen Hypermedialaboratorion johtaja Jarmo Viteli. Nykyisin hän vaikuttaa Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median laitoksessa (INFIM).

Lopulta tulimme siihen tulokseen, ettei yhteisömedia tai yhteisöllinen media kuvaa ilmiötä riittävästi. Yksinomaan jo siksikin, että ne, jotka tuntevat tiedotusopin ja journalismin tutkimusta tai verkko-yhteisöjen analyysia ovat varmasti törmänneet sanojen yhteisö tai yhteisöllinen tulkintaongelmiin.

Esimerkiksi Wikipedia on sosiaalisen median sivusto, mutta se ei ole yhteisö sen peruskäyttäjille, ainoastaan ydinkäyttäjäryhmälle, joka osallistuu artikkelien editointiin ja jolla on päätös- tai vaikutusvaltaa wikissä.

Blogikaan ei välttämättä sisällä yhteisöllisyyttä, vaikka siellä ihmiset olisivat satunnaisesti sosiaalisessa vuorovaikutuksessa kommentoidessaan joko alkuperäistä viestiä tai toistensa kommentteja. Silti se on sosiaalista mediaa.

Kun käytän Delicious-palvelua, koen, että se on sosiaalinen, koska jaan sisältöjä muiden kanssa, mutta en silti katso kuuluvani yhteisöön.

Vastaavasti Facebook on sosiaalisiin verkostoihin perustuva sivusto ja sosiaalista mediaa sekin. Facebook-sivusto on yhteisöllinen, mutta  toisaalta ei sellaisenaan ainakaan yksi iso yhteisö - vai kuka ajattelee kuuluvansa Facebook-yhteisöön? Ennemminkin sen käyttäjät ovat välillä kuin parvia, jotka pyrähtävät sovelluksesta toiseen. Voin olla esimerkiksi Facebook-pelissä sosiaalinen, mutta ilman erityistä tunnetta yhteisöllisyydestä.

Yhteisölliset tuotannot ovat asia erikseen ja osa sosiaalista mediaa. Tästä on hyvä esimerkki Star Wreck.

Sana sosiaalinen ei tietystiole sekään ongelmaton, mutta jollain sanalla piti yrittää erotella, mitä medialle oli tapahtumassa verkossa - ja osin jo tapahtunut - itse kunkin näytöllä.

Omasta mielestäni olisi aika a) siirtyä kattotermin sosiaalinen media analysointiin niin, että saadaan selvitettyä lisää sen eri lajityypeistä ja b) keskittyä käytännön soveltamiseen, josta kerätään tutkimustietoa, jotta palveluja voidaan kehittää entistä paremmiksi.

Alustava sosiaalisen median genre-lista on Esa Sirkkusen ja minun kirjoittamassani kirjassaTaju myy raporttia myös painettuna. Uskoakseni työmme on myös kansainvälisesti yksi ensimmäisistä yrityksistä määritellä, mitä sosiaalinen media tarkoittaa. Siinä on kehitettävää  uusien tutkimustulosten myötä, mutta en heittäisi koko termiä todellakaan pois nyt, kun se on omaksuttu Suomessa ja viimein on sanat, joiden avulla pöydän ympärillä istuvilla on edes jonkinlainen yhteinen käsitys, mistä puhutaan.

Huomaan yrittäjän työssäni, että asiakkaat alkavat viimein oivaltaa, millaisia palveluja sosiaalinen media tarkoittaa ja mitä sillä voi saada aikaan. Se on upeaa! Yhteinen sanasto ja jokseenkin vakiintunut termi edesauttavat käytännön tekemistä ja nopeuttavat siirtymistä oivalluksesta soveltamiseen.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikello olisivat voineet paremmin perustella, miksi ihmeessä vakiintunut termi pitäisi vaihtaa ja käyttää aikaa uuden  sanayhdistelmän omaksumiseen siinä vaiheessa, kun sosiaalista mediaa on käytetty jo vuosia. Etenkin kun tarjottu vaihtoehto ei kata sellaisenaan sosiaalista mediaa.

comments powered by Disqus