Arto Liukkonen // Facebook julkaisi jälleen suuren kasan uudistuksia, jotka eivät kuitenkaan tällä kertaa näy niin selvästi peruskäyttäjälle kuin aiemmat muutokset. Käyn tässä blogauksessa läpi listan tärkeimmistä uudistuksista sekä käyttäjien että yritysten ja kehittäjien kannalta.
Fanitus on nyt tykkäämistä
Facebook lievensi "fanituksen" "tykkäämiseksi". Käytännössä tässä vaihtui vain nimitys, mutta peruskäyttäjän mielestä yhteys on miedompi kuin ennen. Sinun ei enää tarvitse nimenomaan fanittaa jotain tuotetta, vaan voit vain ilmaista tykkääväsi siitä. Fanimäärien odotetaankin kasvavan reilusti muutoksen myötä.
Mielenkiinnot muuttuu fanitukseksi
Eilisestä lähtien käyttäjille on ilmestynyt omaan profiiliin mennessä ilmoitus, jossa pyydetään käyttäjää luomaan yhteys omiin mielenkiinnonkohteisiinsa. Tässä tykkää-termistä on erityisesti hyötyä, sillä harva olisi valmis fanittamaan kaikkea, mitä on profiiliinsa merkannut. Käytännössä monen fanisivun jäsenmäärät moninkertaistuvat, sillä esimerkiksi moni on varmasti merkannut lempiyhtyeisiinsä bändin The Beatles, mutta ei ole kuitenkaan liittynyt faniksi. Muutoksen myötä kaikki tällaiset käyttäjät liittyvät sivujen faniksi.
Muutos on aiheuttanut myös negatiivista palautetta, sillä ennen yksityiset mielenkiinnonkohteet muuttuvat nyt julkisiksi "tykkäämisiksi". Henkilökohtaisesti pidän kuitenkin tästä muutoksesta, sillä nyt ennen sekavat ja väärin erotellut listat muodostetaan automaattisesti järkevästi linkitetyksi listaksi.
Yhteisösivut jakavat ylläpitotaakan
Yksi suurimmista muutoksista on yhteisösivujen julkaisu. Yhteisösivut ovat kuin fanisivuja, mutta niillä ei ole yhtä nimettyä ylläpitäjää, vaan ylläpitäjäksi voi ilmoittautua kuka tahansa. Yhteisösivuja voi myös verrata jossain määrin ryhmiin.
Esimerkeiksi luotuja yhteisösivuja ovat esimerkiksi kokkaukseen ja kemiaan liityen. Sivuille haetaan automaattisesti Wikipedia-artikkeli aiheesta sekä käyttäjien julkisia tilapäivityksiä, joissa mainitaan yhteisön nimi. Jatkossa myös yhteisö voi ylläpitää sivun sisältöä, mutta tällä hetkellä voi ainoastaan ilmaista olevansa kiinnostunut ylläpidosta.
Profiilien ulkoasu muuttuu
Käyttäjä- ja yritysprofiilit kokevat suuria muutoksia lähiaikoina, sillä profiililaatikot ja Laatikot-välilehti poistuvat kokonaan. Samalla kaikkien välilehtien leveys kapenee huomattavasti. Jatkossa sovellusten ainoa tapa integroitua profiileihin on siis välilehtien avulla. Tämä vaatii useaan sovellukseen suuria muutoksia, sillä esimerkiksi Gemilon sovelluksista osa on perustunut pääasiassa profiililaatikoihin.
Välilehtien kapenemisen myötä jokaiselle välilehdelle tulee näkyviin käyttäjän profiilikuva, kaveriverkosto ja käyttäjän perustiedot. Käyttäjäprofiileissa tämä muutos ei ole kovinkaan suuri, mutta yritysprofiileissa tämä muutos on erittäin toivottu. Uudella ulkoasulla fanisivun sisääntulosivun saa brändättyä entistä paremmin yrityksen mukaiseksi.
Facebook laajenee kaikkialle webiin
Facebook julkaisi ison kasan sosiaalisia vimpaimia (Social Plugins), joita mikä tahansa sivusto voi ottaa helposti käyttöön. Laajennosten avulla esimerkiksi Facebookista tuttu tykkää -ominaisuus (en tarkoita vanhaa "fanittamista", vaan esim. tilapäivitysten ja kuvien yhteydessä olevaa tykkäämistä) voidaan ottaa käyttöön millä tahansa sivulla. Nyt voit siis tykätä yksittäisestä blogipostista Gemilon blogissa ja tästä siirtyy tieto kavereidesi uutisvirtaan. Sivun tykkääminen on siis miedompi toiminto kuin sivun jakaminen suoraan uutisvirtaan.
Yllä toimiva esimerkki tykkäämisestä. Klikkaa Tykkää niin näet ominaisuuden toiminnassa.
Muita vimpaimia on esimerkiksi "suositukset", joka näyttää kyseiseltä sivustolta eniten jaetut sisällöt. Näet tästä esimerkin blogimme oikeassa laidassa. Vimpaimia on kaiken kaikkiaan kahdeksan, mutta loput ovat käytännössä vanhoja juttuja tehtynä uudelleen helpommin käyttöönotettavassa muodossa, kuten esimerkiksi Facebook Connect -kirjautuminen.
Avoimiin standardeihin Graph API:lla
Julkaisuissa pienoisena yllätyksenä oli koko Facebookin rajapinnan uudelleentoteutus OAuth 2.0 -standardin päälle. Facebook kutsuu toteutustaan Graph API:ksi ja nopean testauksen perusteella se osoittautui erittäin potentiaaliseksi toteutukseksi. Facebook julkaisi tuen myös Open Graph -protokollalle, joka mahdollistaa oman sivuston paremman näkyvyyden Facebookissa jakamisten ja tykkäämisten yhteydessä. Gemilon blogi on myös päivitetty tukemaan uutta protokollaa, joten mikäli "tykkäät" tästä viestistä, tietää Facebook suoraan käyttää Gemilon logoa uutisvirrassa ja myös, että tykkäyksesi koskee blogimerkintää.
Tulemme melko varmasti käyttämään vielä pitkään jatkossakin termejä "fanittaminen", "fani" ja "fanisivu", sillä uusi termi ei taivu käytössä niin hyvin. Termejä esiintyy myös varmasti sekaisin.