Automaattisen sähköpostiviestin vaikutus myyntiin

Myynnin ja markkinoinnin automaatio on mahtava juttu. Sanovat.

Ei se silti ratkaise kaikkea.

Ajattelin viime kuussa tilata Woltilta ensimmäistä kertaa ruokaa joulukiireiden helpottamiseksi koko perheelle kotiini. Olisi voinut olla Foodorakin, mutta jostain syystä päädyin Woltin palveluun.

Ravintolavalikoima vaikutti runsaalta. Hyvä. Asun kohtuullisen matkan päässä ydinkeskustasta, joten oletin, että palvelu toimii kotiin saakka.

Kirjauduin palveluun ja valitsin ravintolan sekä ruoat.

Mutta eipä ollutkaan kuljetusta, koska kunnan raja sattuu olemaan välissä. Pettymys, mutta ymmärrettävää, että ihan kaikkialle ei voi ruokaa kuljettaa.

Epäilemättä kaikki asiakkaat halutaan rekisteriin käyttäjiksi, että kasvu näyttää hyvältä käyttäjätilastoissa. Olisiko kuitenkin ollut reilua kertoa heti alussa, mihin palvelua toimitetaan?

Pizzataksit kulkevat 10 kilometriä keskustasta. Wolt ei.

Sitten aloin saada palvelua Mialta sähköpostiini. Henkilö puhutteli minua etunimellä. Hän tunsi minut, koska olin liittynyt palveluun. Ihanan henkilökohtaista..

Yhtiö markkinoi automaattisesti lähetetyssä viestissään ensimmäiseksi, että voin tilata 7 päivää ennakkoon, niin saan ruoan juuri siihen aikaan kuin haluan. Olin tosin saanut tietää jo ennen tervetuloviestiä, ettei kyseinen palvelu toimita ruokaa kotiini ollenkaan.

Voin tietysti tilata Gemilon toimistolle ruokaa, mutta yleensä tilaukset päätetään ad hoc eikä ennakkoon.

Olin hyvällä tuulellla. Joulu tulossa. Olkoon.

Viestissä luki: It's called "ennakkotilaus"!

I understand. Olen yrittäjä. Helpompi suunnitella reitit logistisesti järkeviksi ja säästää rahaa kuljetuskustannuksissa, mitä aiemmin tiedetään, mitä pitää toimittaa ja minne. Ravintoloidenkin on helpompi toteuttaa ruoat, kun tiedetään kysyntä ennakkoon. Kaikki voittavat. Asiakas saa haluamaansa aikaan ruoan.

Oma asiakastarinani ei vain kohdannut yhtiön luomaa mielikuvaa, millaisia potentiaalisia asiakkaita heillä on. Sattuuhan näitä.

Itsestään selvyyksillä markkinointi

Automaattinen sähköposti-viesti uudelle rekisteröityneelle käyttäjälle jatkui kertomalla, että palvelua saa käytettyä läppärillä ja mobiilisti. Tilasin ruokia muistaakseni kodin tabletilla. Se tarkoittaa, että tunnistamalla laitteeni, Wolt olisi jo tiennyt saman kuin minä eli sen, että tiesin jo - ja oikeastaan oletin - palvelun toimivan eri päätelaitteilla.

Väitän, että nykyään kaikkien sähköisten palveluiden tulee toimia mobiilisti. Edustan joukkoa, jonka mielestä palvelun tulee toimia selaimessa mobiilisti ilman ladattavaa sovellusta, jos ei mobiilisovelluksesta oikeasti ole jotain ihan hirmuista lisäarvoa käyttäjälleen.

Puhelimeeni ei mahtu enää yhtään uutta sovellusta.

Onko pituudella merkitystä?

Viestin loppuosassa oli kaikkein kiinnostavin asia. Oikeasti fiksusti tehty ja veikkaan, että erinomainen keino edistää myyntiä ja markkinointia!

Wolt antaa some-jakoon muokattavan asiakaskoodin, jossa jakaja hyötyy taloudellisesti, jos linkki tuottaa uusia tilauksia. Sitä ei nähnyt kuin skrollaamalla koko viestin loppuun.

Myönnän, että olin salaa nyreissäni, ettei omalle alueelleni toimiteta palvelua. Huomasin tänään, etten ollut ensimmäisellä kerralla lukenut palvelun sähköpostiviestiä edes loppuun.

Miksi erinomainen asiakasetu voi jäädä käyttämättä?

Tärkeä asia myyntikirjeestä jäi huomaamatta, koska viesti oli liian pitkä.

Pitkät viestit ovat helmasyntini. Jospa itsekin oppisin tästä, että markkinointikeinona uutiskirje ei ole pitkiä viestejä varten.

ps. jos luit jo tänne asti tämän blogiviestin, niin onneksi olkoon, huomaat kaikki tärkeät jutut. Jos sinua kiinnostaa, miten tarina jatkuu, lue myös tämä blogikirjoitukseni. Pakko tehdä toinen, ettei tule ylipitkä viesti jopa itselle :)

Merkittävin myynnin este napsahti eteen jo ennen automaattista turhan paljon asiaa sisältänyttä sähköpostiviestiä. Miksi asiakas ei jaa some-linkkiä? Tässä tapauksessa syy on hyvin yksinkertainen: En halua jakaa linkkiä palveluun, jota en päässytkään käyttämään.

Jo ensimmäinen automaattinen viesti olisi kannattanut kohdistaa paremmin. Se olisi edellyttänyt, että palvelu tuntee asiakkaansa paremmin.

Pelkkä etunimen kaivaminen käyttäjäprofiilista on kevyt markkinointikikka, jossa hyödynnetään henkilötietoa, jonka asiakas on antanut itsestään. Käymällä läpi käyttäjäskenaarion, jossa käyttäjä ei olekaan palvelun kattamalla maantieteellisellä alueella, aloitusviesti olisi ollut mahdollista personoida eri tavalla.

comments powered by Disqus