Oletko joskus miettinyt, miiten päästä yhteiseen ymmärrykseen työpaikalla? Tässä kymmenen kohdan lista, jolla pääsette alkuun.
1. Mihin pyrimme?
2. Miksi olemme töissä?
3. Mitä olemme tekemässä?
4. Kuka tarvitsee tietoa?
5. Millaista tietoa tarvitaan?
6. Mistä tietoa on saatavilla?
7. Kuka on vastuussa tiedosta eli tuottaa tarvitun tiedon?
8. Milloin tavataan ja missä?
9. Miten varmistetaan, ettei hiljainen tieto huku?
10. Miten, millä ja missä rakennetaan yhteinen ymmärrys?
Yhteinen ymmärrys tarvitaan, jotta yhteinen työ onnistuu.
- Lähtökohtana ei ole kontrolli, vaan työyhteisön yhteisen viestinnän luoma luottamus, apulaisprofessori Leena Mikkolan muistutti Uuden ajan äärellä -seminaarissa (12.10.2021).
Mikkolan mukaan virtuaaliseen työskentelyyn on helpompi siirtyä, jos on jo yhteinen ymmärrys. Tätä ymmärrystä rakennetaan viestinnällä. Ymmärrys saadaan, kun asiat merkitsevät viestijöille samaa asiaa.
Mikkola kehotti myös miettimään, miten tieto rakentuu.
Olen ohjelmistoyrittäjä, systeemikko ja digitaalisten työympäristöjen palvelumuotoilija. Niinpä minulle tulivat mieleen tietokanta-avusteiset näkymät ja rajapintaliittymät, jotka ovat nykypäivää organisaation ymmärryksen rakentamisessa.
Mietin dataa rakenteisena ja tietoa toisiinsa liittyvinä sisältöinä. Tietoa, joka voidaan mallintaa liiketoiminnan ja työympäristön prosesseista järjestelmän tuottamana, automaattisena metapuheena ja ihmisten itse kertomana.
Jos johtaja tai muutosvastainen avainhenkilö ajattelee, ettei yhteisen ymmärryksen kehittämiseen ole kiireen vuoksi aikaa, on apulaisprofessori Mikkolalla hyvä lisäkysymys, joka toimii ajatusten avaajana.
- Mikä on mielekästä?
Se lienee myös hyvä lisäkysymys kaikkiin kysymyksiin kymmenen kohdan listalla, koska pakottaa arvokeskusteluun, miettipä arvoa euroissa tai jonain muuna mittavana arvona.
Tämä blogikirjoituksen 10 kohdan lista perustuu apulaisprofessori Leena Mikkolan esitykseen GTK 2.0: Uuden ajan äärellä -seminaarissa (12.10.2021).