Hankinta-osaaminen Suomessa: Vain hölmöt myyvät halvemmalla

Tietää myyneensä väärin, kun huomaa, että toteuttaa samalla rahalla ohjelmistoja ja ylläpitää niitä kolme vuotta, kun hallitus tekee vasta selvityksen, mitähän lobbausrekisteri voisi maksaa.

Siksi media joutuu itse tekemään grafiikkaa ja tilastoimaan tietoja julkishallinnon datasta, jonka tulisi olla automaattisesti julkista, sähköisesti saatavilla valmiiksi tilastoituna eikä kadota minnekään.

"Nyt asiaa selvitetään. Hallitus on päättänyt tilata 50 000 eurolla vertailun maailmalla käytössä olevista lobbausrekistereistä ja niiden toteuttamistavoista." Suomen Kuvalehti, toimittaja Salla Vuorikoski 11.10.2017

Raha on joillekin ihanan halpaa julkishallinnossa. Onneksi ei kaikille.

Pk-yrityksessä on motivoinut valitsemaan selvityksiä tehokkaampia tapoja toteuttaa isoja, älykkäitä ratkaisuja, jotka tehoavat heti. Resursseja on niukasti. Pitää päästä eteenpäin harppauksia. Korjausliikkeet hoitaa nopeasti, jotta näkee tuloksia.

Proof of concept. Sen jälkeen käyttöön. Huomataan, mitä tarvitaan vähemmän, lisää, eri tavalla. Tehdään se.

Isot IT-yhtiöt ja huonot hankintakonsultit ovat jossain välissä ehtineet kouluttaa asiakkaiden tilauksista päättävät ihmiset arvioimaan hinnalla laatua. Olisihan hölmöä pyytää vähemmän, kun asiakas haluaa ostaa kalliilla.

ps. Lupaan nostaa hinnan jatkossa korkeammaksi, jos haluat ostaa kalliimmalla. Muille myydään normihintaan. Laadusta tinkimättä.

comments powered by Disqus