Kahden miljardin sote-tietojärjestelmät - mitä Suomessa tapahtuu

Suomen hankintaosaaminen punnitaan sote-uudistuksessa. Sosiaali- ja terveysalan digitaalisten sovellusten toimitus- ja käyttööönottoprojektit ovat arvokas esimerkki - myös rahassa.

"Maakuntajohtajat arvioivat, että 2018 tietojärjestelmiin on tehtävä muutoksia, jotka maksavat 150–200 miljoonaa euroa. Kokonaisuudessaan sote-uudistuksen odotetaan teettävän jopa 2 miljardin euron kustannukset kymmenessä vuodessa." (Tivi 2017.)

Hallituksen on uutisoitu varautuneen 1-1,5 miljardiin euroon. Mitä sanoo akateemikko summasta?

- Se voi olla miljardi tai 10 miljardia, erittäin vaikea sanoa. Tietojärjestelmätieteen professori Reima Suomi kertoi MTV.fi-palvelussa.

Mitä mieltä ovat muidenkin ohjelmistoalan yritysten johtajat kuin minä. Elokuussa Siili Solutionsin toimitusjohtaja Seppo Kuula tiivisti erinomaisesti.

- "Miljardi on veronmaksajan näkökulmasta käsittämätön hinta." (TIVI 2017)

Miljardeja ohjelmistoihin

Miljardeille on valtakunnallinen hyväksyntä ministeriössä. STM toteaa omilla sivuillaan:

Kuvakaappauksessa lukee: "Soten tietojärjestelmäratkaisut ovat julkishallinnon suurimpia, monimutkaisimpia ja kalleimpia." STM-artikkeli toukokuussa 2017.

M-o-n-i-m-u-t-k-a-i-s-i-n. K-a-l-l-e-i-n. NLP:ssä sanoilla vahvistetaan, mitä halutaan ihmisten uskovan. On ennakkoon päätetty, että tästä tulee kallista ja monimutkaista.

Luodaan kansallinen yhteisymmärrys: Nyt maksaa kaikki ja paljon, koska sote ja digi. Amen.

Hit me baby, one more time

Niinpä perustettiin SoteDigi Oy, joka saa 90 miljoonaa euroa Valtion kehitysyhtiö Vakelta.

Sen lisäksi, että Suomessa on ministeriön omat resurssit, maakunnat, eduskunta, hallitus, virastot, kunkin julkisen sote-toimijan resurssit, Vake itse ja kaikki lukuisat muut julkisesti kokonaan tai osin omistetut yhtiöt, haluttiin markkinoille vielä yksi yritys valtion rahalla.

Ei näytä uutisten perusteella järin halvalta pistää pystyyn firmaa. Onneksi on byrokratian oikea käsi kirjoittamassa vasemmalle kädelleen hintalappuun numerot.

Mittasuhde

Suomalainen sote-järjestelmien uudistus maksaa kymmenessä vuodessa saman kuin diabetes on maksanut Suomelle vuodessa (HS 2013) tai mikä meni Tshernobylin ydinvoimalan sadaksi vuodeksi suunnitellun suojakuoren rakentamiseen (Seura 2017) eli onkos se silloin melkein halpaa.

Arvioitu investointi on hieman vähemmän kuin voimaloiden rakentaminen, jossa pelkästään viivästysvaateet ovat TVO:lla 2,6 miljardia (AL 2017). Enää 9 vuotta alkuperäisestä aikataulusta jäljessä.

Parista miljardista maan tapa. Hintahan on laadun tae, eikö niin. Vaikeat asiat maksavat.*

*Tämä(kin) on sarkasmia. Hölmöily maksaa aina.


ps. Otan kantaa hintoihin kahdesta henkilökohtaisesta syystä. Ajattelen, että 1) Parasta "vientitukea" on tilata toimiva ratkaisu oman maansa yksityisesti omistetuilta, vapailla markkinoilla toimivilta osakeyhtiöiltä (referenssi on tervettä rahaa). 2) Valtio saa verovaransa muilta, rahaa pitää käsitellä fiksummin.

comments powered by Disqus