Arto Liukkonen // Kun teemme asiakasprojekteja, pyrimme mahdollisimman hyvin käyttämään hyödyksi meidän jo olemassa olevia järjestelmiä. Joskus asiakkaan toiveesta joudumme - tai saamme - tutustua johonkin uuteen ympäristöön, ja nämä tuovat aina mukavaa piristystä normaaliin arkeen sekä opettavat uusia asioita.
Tuoreimpana uutena ympäristönä tutustuimme Windows Azureen, jonka toiminnasta ja käyttöönotosta kerron tässä.
Pää pilvessä, kädet savessa
Otsikko "Pää pilvessä, kädet savessa" on lainattu Microsoftin julkaisemasta artikkelista. Tällä viitataan Azuren vaivattomuuteen ja kehittäjälähtöisyyteen. Koodaajan ei tarvitse tietää mikä pilvi on tai kuinka palvelimia säädetään, riittää kun hän tekee koodin ja lähettää sen pilveen. Sitten se vain toimii. Kehittäjä saa näin omalla työpöydällä toimivan kehitysympäristön sekä graafisen käyttöliittymän koodin lähettämiseen tuotantopalvelimelle.
Azuren laskutus hoidetaan suoraan luottokortilta. Käytöstä voi maksaa tuntiperustaisesti tai ostaa kerralla paketissa useampia käyttötunteja, jolloin tuntihinta on hieman edullisempi.
Asennus ja kehittäminen
Azure tukee .NET kielien lisäksi kehitystä Javalla, Rubyllä ja PHP:llä. Me toteutimme kampanjan PHP:llä, koska tämä oli ennestään tutuin näistä vaihtoehdoista.
Azuren sivuilta saa ladattua kehityspaketin, jolla pääsee alkuun. Emme kuitenkaan saaneet PHP-kehitystä toimimaan Visual Studion kanssa yksiin, joten asensimme työkalut Eclipseen. Azure integroitui Eclipseen ja kaikkia perustoimintoja voi käyttää suoraan Eclipsen käyttöliittymästä.
Asennuksen jälkeen koodataan normaalisti: Käytössä ovat kaikki PHP 5.3 -ominaisuudet tavalliseen tapaan. Myös tietokantayhteys SQL Azure-kantaan onnistuu vaivattomasti eikä syntaksi eroa juurikaan MySQL- tai PostgreSQL- syntaksista.
Koodin toimintaa voi testata lokaalisti suoraan Eclipsestä. Kun sovellus on valmis, voi sen lähettää Azureen, jolloin virtuaalipalvelin luodaan automaattisesti koodia pyörittämään. Näin myös muutokset on helppo päivittää tuotantoon.
Azurea voi testata ilmaiseksi 25 käyttötuntia. Sen jälkeen laskutus lähtee pyörimään, mikäli palvelin on käytössä. Automaattiseen laskutukseen kannattaa varautua.
Microsoft tarjoaa välillä myös pidempiä ilmaisia kokeilujaksoja. Esimerkiksi AfterDawnin blogissa Microsoft tarjoaa 30 päivää käyttöaikaa 20 ensimmäiselle kommentoijalle. Jutussa on myös selkeät ohjeet esimerkkisovelluksen tekemisestä ja pystyttämisestä (kielenä Visual C#).
Emme ole huomanneet Azuresta muualla oikein arvioita. Jos olet kokeillut Azurea, kuulisimme mielellämme siitä lisää. Vaihdamme mielellämme kokemuksia aiheesta vaikkapa tämän blogiviestin kommenteissa.