Del.icio.us, sosiaalisen median palvelu linkkivinkkien arkistointiin

Katri Lietsala // Kun puhun osallistumistaloudesta, mainitsen usein Del.icio.us-kirjanmerkkipalvelun, jonka avulla pääsee käsiksi www-merkkeihinsä (bookmarks= tallennetut url-osoitteet) mistä tahansa, missä on verkkoyhteys.

Ennen Del.icio.usta tallensin www-osoitteet omalle koneelleni enkä pystynyt liittämään niihin mitään taustatietoa, mikä jossain vaiheessa kostautui ajanhukalla, kun availin osoitteita, jotta sain selville, mikä niistä olikaan se etsimäni linkki. Linkkejä oli myös tallessa missä milloinkin: word-dokumenteissa, sähköpostissa, selaimessa, kirjoitetuilla muistilapuilla. Del.icio.uksen kaltaisella palvelulla linkkiarkistoni on nyt samassa paikkaa ja näytön ulottuvilla, kunhan muistan salasanan ja tunnuksen. Koska osa tutuistani käyttää samaa palvelua, voin kätevästi lisätä talteen saman linkin myös heille.

Lisäetuna on, että avainsanojen kautta löytää lisää uusia samaan teemaan liittyviä www-sivustoja, joita muut aiheesta kiinnostuneet ihmiset ovat pistäneet itselleen talteen. Kaikki tämä helpottaa huimasti. Toki Googlen hakukoneella löytää paljon, mutta myös asian vierestä.

Jos paikallistan Del.icio.uksesta selvästi samasta aiheesta kiinnostuneen ihmisen, tämä "inhimillinen suodatin" on monesti osoittautunut todella hyödylliseksi, koska hän on saattanut kahlata jo useita tunteja etsimässä samaa asiaa, josta olen itse kiinnostunut. Suodattajalle löydettyjen linkkien jakaminen ei aiheuta ylimääräistä vaivaa. Jos hän haluaisi säilyttää linkin yksityisenä, se on jopa vaivalloisempaa, joskaan ei ylitsepääsemätön rasti, sillä käyttäjän pitää vain ruksia ruutu Do not share.

Del.icio.us-palvelu yhdistää yksilön oman tarpeen isomman joukon hyödyksi ohjatessaan ihmiset jakamaan verkkolöytönsä myös muille. Käytännössä työmäärä on sama, piti osoitteet itsellään tai ei.

Vähimmän vaivan kautta suurin mahdollinen hyöty yksilölle, jonka maksuttoman ydintoiminnan sivutuotteena syntyy taloudellista (laskutettavaa) etua muille. Kun keksii samanlaisen mekanismin omaan yritystoimintaansa, on jo aika pitkällä avoimen innovaatioympäristön hyödyntämisessä?

comments powered by Disqus