Tarvitsemme rohkeutta luoda käytäntöjä

Katri Lietsala // Uuteen ei voi hypätä suoraan edes sosiaalisessa mediassa, koska organisaation kulttuuri voi olla sellainen, ettei se sulata sosiaalisen median kaikkia vaateita, kuten keskeneräisyyttä, avoimuutta ja läpinäkyvyyttä, jossa tekijöillä on aina kasvot ja heidät tiedetään.

Jotta jotain sosiaalisesta mediasta voitaisiin joskus soveltaa, kannattaa varautua, että arkipäiväistyminen saattaa viedä vuosia ja vaatii aina ihmisten sitoutumisen ja motivoinnin lähteä mukaan. Muuten käytännöt pysyvät ennallaan.

Juha-Matti Arola Koneelta muistutti Mindtrekin paneelissa tänään, että vanha tapa on luoda yrityksen prosessit siellä, missä ei tunneta yhtään työympäristöä, kun taas sosiaalisessa mediassa kaikki lähtee tekijästä itsestään: alhaalta ylöspäin.

Lisäksi olisi hyvä ajoissa oppia, että johtaja on ennemmin valmentaja kuin joku, joka sanoo, mitä työntekijä tekee. On myös pyrittävä luomaan helpoin mahdollinen väline, koska yrityksillä ei ole varaa palkata henkilöitä vain neuvomaan jonkin työkalun käytössä.

- Laiskuuttamme olemme esimerkiksi Koneella luoneet yhden tilan, jonne pääsee 24 tuntia päivässä. Sinne pääsee virtuaalisesti ja osasto saa oikeudet tehdä tilan niin kuin haluaa. Tosin IT ei tietysti tykkää, kun sitä ei voi kontrolloida, mutta pitää antaa kukkien kukkia. Juha-Matti Arola

Teemu Salovaara Elisasta listasi, että yritysten motiivina on säästää kuluissa ja hyötyä sosiaalisen median sovelluksista. Silloin niihin on mahdollista sijoittaa.

Salovaara arvioi, että Elisa on sosiaalisessa mediassa nyt kokeiluvaiheessa eikä sosiaalisen median isointa juttua ole ehkä vielä löydetty, vaikka juttuja testaillaan.

Yksi Elisan haasteista on ollut järjestää hajautetussa organisaatiossa viestintä. Elisalla on toimipisteitä esimerkiksi Kemijärvellä, Helsingissä ja Turussa.

- Nyt järjestetään verkkotapaamisia, bloggausta ja wikejä sekä SharePoint. Se edellyttää kuitenkin vanhojen työskentelytapojen rikkomista, jotta voi omaksua uudet tavat. Teemu Salovaara

Salovaara nauratti yleisöä kertomalla työntekijästä, joka sai eri osastolta SharePointin kautta tiedostoja, mutta ei tiennyt kenen kanssa teki töitä, koska tiedostoista ei varsinaisesti puhuttu yli osastorajojen.

- Sovimme, että edes kerran kuussa ihmisten on keskusteltava keskenään. Media ei merkitse, mutta se, että ihmiset viestittävät enemmän ja ovat vuorovaikutuksessa keskenään.

Jouni Kantonen RedTailMediasta korosti, että sosiaalisen median sovellukset tarkoittavat paljon enemmän markkinoinnille kuin pelkkää viestintää.

- Suomessa suurin osa yrityksistä on peloissaan ja johtajat etsivät säästöjä sen sijaan, että loisivat mahdollisuuksia luoda lisäarvoa asiakkailleen. Jouni Kantonen

Kirjailija, konsultti ja bloggaaja David Coleman tarinoi isosta amerikkalaisesta sairaalasta. Vaikean taloustilanteen vuoksi sairaalassa oli niin iso budjettivaje, että sen vuoksi 600 ihmistä olisi pitänyt irtisanoa.

Sairaala päätti nostaa esiin asian sähköpostitse ja blogissa, jotta ihmisistä ei tarvitsisi luopua. Lisäksi pidettiin tapaamisia ihmisten kanssa myös kasvotusten. Lopulta irtisanottavien määrä kutistui alle sataan.

- Organisaatio on avautunut ja puhuu online asioista, se myös vertailee parhaita käytäntöjään muiden vastaavien sairaaloiden kanssa. David Coleman

Juha-Matti Arola, KONE, kertoi esimerkin, miten sosiaalista mediaa hidastavat usein organisaatioiden omat tietohallintorutiinit.

- Voimme avata palomuurin, mutta sinun pitäisi ensin valita kotona YouTube-video, jonka haluat katsoa?? Meidän tulisi luopua salasanoista ja käyttöoikeuksista, koska ne voi yrityksessä laittaa projektipäällikölle, joka voi antaa oikeudet niille, joiden kuuluu tietää kyseisistä sisällöistä. Juha-Matti Arola, KONE

Joskus yrityksen on paras luottaa terveeseen järkeen lakimiesten sijaan.

- Omiin ihmisiin pitää luottaa, he ovat omaa väkeä. Jouni Kantonen, RedTaiMedia

David Coleman tiivisti lopussa tilanteen yrityksille, jotka miettivät, ottaisivatko ne yhteisöllisiä työkaluja käyttöön vai ei. Muut panelistit komppasivat. Pienille yrityksille annettiin myös vinkiksi ostaa sosiaalisen median ratkaisut ulkopuoliselta palveluna.

- Riski on jättää tekemättä kuin olla tekemättä. Muuten olet ulkona markkinoilta. David Coleman, Collaborative Strategies
comments powered by Disqus