Katri Lietsala // Media on ottanut Twitterin nopeammin käyttöön kuin oikeasti enemmistö suomalaisista. Esimerkiksi Nelonen mainosti eilen näkyvästi omaa Talent-ohjelmalle avattua Twitteriään (361 seuraajaa 16.11.2009 kello 09:09) ja houkutteli kävijöitä vihjaamalla "salakuvasta".
Muutos on mielenkiintoinen. En ole ihan varma Talentin kohdeyleisöstä, mutta luulisin, että sohvan kulmalla istuu myös joukko suomalaisia, jotka eivät puhu mielellään englantia - tai välttämättä edes ymmärrä koko kieltä.
Toisaalta MTV3 Viihde on onnistunut saamaan seuraajalukunsa nousuun (1 114 seuraajaa), joten ehkä tämän kaltaiset esimerkit on huomattu myös Nelosella. Maikkarin Viihteen tulos ei ole kansallisesti huima, mutta onnistunut verrattuna muiden medioiden livertelyihin Twitterissä. Big Brotherissa jo nimikin on englantia, ja toki silläkin on Twitterinsä (1062 seuraajaa).
Moni perinteinen mediatalo on avannut omia twittereitä, mutta luvut aiheuttanevat tuskaa: Ah niin ilmaista - ja tuloksettomana kallista?
Tässä muutama satunnaisesti valittu suomalaismedian avaama Twitter vertailun vuoksi pienimmästä suurimpaan seuraajaluvun mukaan: Moottori (17), Anna (28), Nelosen uutiset (73), Lapin Kansa (74) Kotiliesi (83), Cosmopolitan (87), Radio Nova (142), Keskisuomalainen (156) It-viikko (165), Talouselämä (196), Ilta-Sanomat (207) Seiska (249), Yleisradio (271), Tietokone (294), Iltalehti (313) Markkinointi & Mainonta (316), Yle Urheilu (343) ja Aamulehti (348).
Voittajina ovat selvinneet rimaa hipoen ainakin Kauppalehti (551) ja Helsingin Sanomat (636). Niidenkään lukema ei ole järin iso, jos mietitään suomalaisen kohderyhmän kokoa ja varsinaisen päämedian levikkiä. Molemmat ovat myös jäljessä viihteeseen keskittyvistä twittereistä.
Ihmiset näyttävät pärjäävän mediabrändiä paremmin Twitterissä. Ajattele vaikka Sanoma Magazinesin kehityspäällikkö Kari Haakanaa, jota seuraa 520 twitteristiä (mukana myös Cosmopolitanin Twitter :)) tai Ylen Tuija Aaltoa (1 142 seuraajaa) ja Mikael Jungneria (1 241 seuraajaa).
Twitter on lyönyt läpi suomalaismediassa, vaikka ei ehkä niinkään ison yleisön keskuudessa. En tiedä, jääkö tapa pysyväksi, mutta aika tyly käänne, että omat asiakkaat ollaan valmiit laittamaan englanninkielisiin palveluihin, mikäli kanava on ilmainen mediatalolle.
Suomenkielisten sisältöjen osalta Twitterin globaaliudesta ei ole hyötyä. Ilmeisesti oletuksena on, että jokainen suomalainen on verkostoitunut myös kansainvälisesti ja haluaa siksi käyttää Twitteriä? Kaikkia ei kiinnosta niin kuin kaimani Twitter osoittaa.
Tilastot seuraajista kerätty ma 16.11.2009 kello 9:00-10.00.