Katri Lietsala // Vuorovaikutteisuus ja läsnäolo verkon keskusteluissa oman www-sivun ulkopuolella eivät ole iso muutos vain yritykselle yleisesti, vaan henkilökohtaisesti kullekin ihmiselle, jolta muutosta odotetaan. Heidän tulisi olla aidosti ja omana itsenään läsnä - ja se on yllättänyt monet. Vie aikaa omaksua uudenlainen tapa tehdä töitä ja osallistua.
Siksi on tärkeää, että kerrotaan, mitkä ovat yrityksen sosiaalisen median ohjeet: mitä sallitaan ja mitä ei yrityksen nimissä. Näin työntekijöiden ei tarvitse arpoa, millainen on oman yrityksen politiikka näissä asioissa.
Organisaatioissa varataan edelleen helpommin aikaa ja resursseja ensisijassa teknologian toteuttamiseen ja vasta sen jälkeen työkalun käyttöliittymän oppimiseen. Lopuksi mietitään, olisiko tarpeen tai vielä varaa opastaa ihmisiä, jotta ymmärrettäisiin, mitä läsnäolo ja avoin vuorovaikutus oikeasti tarkoittavat tai jotta voitaisiin palkata ammattilainen, joka voi tässä auttaa.
Joskus ei ole varaa. Ja usein ei ymmärretä. Se tarkoittaa, että vasta kehitetty työkalu tai palvelu jää tyhjäksi ja saattaa vaikuttaa tarpeettomalta. Nopeimmat jo tulkitsevat, että nyt tuli sutta. En ymmärtänyt, ei siitä mitään hyötyä voi siis olla?
Tuossa kohtaa kannattaa hengähtää tovi.
Sosiaalisen median työkalut eivät sovellu kaikkeen, mutta ei sekään ole järkevää, jos yrittää vatkaimella maalata taloa ja valittaa, ettei vatkain toimi. Tai jos istuu autoon pelkääjän paikalle ja kritisoi, kun auto ei liiku.
Kannattaa lukea läpi juttu "The Über-Connected Organization: A Mandate for 2010", jonka ovat kirjoittaneet Jeanne C Meister ja Karie Willyerd. He nostavat esiin, ettei teknologia sillään ole vaikeaa, mutta soveltaminen kyllä.
Silti vaivannäkö kannattaa. Tutkimuksessa jopa ihan vain iloksi nettisurffailun on todettu parantavan tuottavuutta. Toivottavasti pian on tutkimustuloksia sosiaalisen median soveltamisesta yrityskäyttöön, niin saadaan lisää tietoa, ovatko hyödyt yhtä hyvät myös silloin.
Asiakkaidemme kanssa on ollut mukava jakaa onnistumiset ja toisaalta oppia lisää, mitä voi tehdä toisin. Koska sosiaalinen media ei ole mikään yhden yön ihme, tarvitaan pitkäjänteisyyttä. Sitoutuminen on henkilökohtaisen läsnäolon lisäksi toinen muistettava juttu. Kolmas muistisääntö on ottaa toiminta tavaksi.
Iloitsen verkossa tavatuista ihmisistä (yrityksen uudet kontaktit, olemassa olevan asiakassuhteen ylläpito), käydyistä keskusteluista ja kommenteista (liidit, diilit, markkina- ja kilpailijatieto), jaetuista sisällöistä (oppiminen, näkyvyys, markkinointi ja viestintä), uusista ideoista (tuote- ja palvelukehitys). Näiden liiketoiminnan kannalta tärkeiden asioiden lisäksi jäljelle jää liuta etuja, joilla ei ole rahallista, vaan henkistä arvoa.
- Nyt pistän itse sosiaalisen mediani kiinni ja alan tehdä töitä.- Petteri Järvinen, Havaintoja digimaailmasta -blogi 11.12.2009 -
Toisin kuin Järvinen, nyt pistän tietokoneeni kiinni ja siirryn vapaalle.