Katri Lietsala // Mikä on arviolta 4 000 suomalaisen nettisivusto, joka saa ilmaista mediatilaa lähes yhtä paljon kuin yli miljoonan täysi-ikäisen suomalaisen käyttämä Facebook? Vastaus on Twitter. Tosin todellista yleisöä voi olla huimasti enemmän kuin käyttäjiä, sillä sisältöjä voi katsella myös kirjautumatta sisään.
Eilen illalla alkoi Twitterissä Taskubileet, jotka perustuvat risuaidalla eli hashtagilla merkittyyn samaan sanaan (#taskubileet). Risuaita yhdistettynä avainsanaan on Twitterissä tyypillinen tapa kerätä käyttäjiä yhden teeman äärelle, koska Twitterin käyttöliittymä ei anna teknisesti muita vaihtoehtoja.
Taskubileet-risuaidan idean sai tuoreesta Savon Sanomien Twitter-artikkelista ja MemeGroupista tuttu viestintäkonsultti Kristiina Pääkkönen. Sain asialle vahvistuksen, kuinka ollakaan, Twitterissä, kun tviittasin kysymykseni Kristiinalle. Kristiina kertoi Twitter on kuin cocktailkutsut -vertauksen olevan amerikkalaisperua.
Yhdistävää tviittailupaikkaa ei ole ollut pelkkään yleisrupatteluun suomalaiskäyttäjille, joten taskubileiden idea on hyvä. Sovitaan yhteinen sana ja löydetään siten kaikki teemasta kiinnostuneet samaan virtuaalitilaan. Samalla tavoin on toimittu esimerkiksi tapahtumissa. Annetaan oma risuaita ja osallistujat voivat sen avulla kommentoida tapahtumaa livenä Twitterissä ja jakaa kokemuksia myös salin ulkopuolelle välittömästi.
Taskubileet nousi Skandinavian Twitter-trendeissä Twirus.comissa eilen kakkoseksi ohi jopa Innovaatiojunan ja liki Haitin katastrofia.
Tviitti millä määrällä Suomessa nousi Twitter- Skandinaviassa -trendiksi tammikuussa 2010
Bileitä ei vietetä vielä järin monen taskussa, joten trendiksi saa nousemaan varsin pienen joukon jutut. Eilisten taskubileiden sisällöistä itselleni jäi mieleen avoin Spotify-lista, joka näytti sisältävän kaikkea mahdollista Paula Koivuniemestä Megadethiin. Lisäsin sinne The xx:n Islands.
Muutama käyttäjä näytti saaneen ilmaisen Spotifyin Taskubileisiin osallistuneiden ihmisten avulla tai seuraajia Twitterilleen, joten ei huono saldo, vaikka yleisesti keskustelun sisällöt vaikuttivat samalta kuin monissa cocktail-tilaisuuksissakin, joissa halutaan näkyä, tutustua ja siemailla jotain pientä. Jutustelua ja hauskanpitoa siis - tässä tapauksessa kaikille halukkaille eikä vain kutsuvieraille.
Maailmanlaajuisesti Twitterillä on arviolta 45 miljoonaa käyttäjätunnusta, mutta miten moni niistä on käytössä oikeasti, sitä en tiedä. Loistavasti markkinoitu palvelu joka tapauksessa jo Suomessakin, vaikka ei kyllä minusta sentään niin hyvä alusta, että siitä olisi kaiken alkujuureksi niin kuin Jeff Bullas ennakoi.