Katri Lietsala // Tänään Jyrki Lehtola blogasi Iltalehdessä otsikolla Surulliset visertäjät. Hän ei ollut linkittänyt Twittereihin, joista kirjoitti, jotta jokainen voisi myös tehdä omat tulkintansa. Se olisi saattanut aktivoida kommentointia myös Lehtolan blogissa. Linkitys on nykyisin suosituksena journalisteille - ja blogeissa ollut jo pitkään etikettinä.
Äänellään se lintukin laulaa
Kokosin huvikseni teille linkit Twittereihin, joihin Jyrki Lehtola viittasi:
Twitterissä ratkaisee vuorovaikutus
Jyrki Lehtola kritisoi poliitikkojen tokaisuja Twitterissä ihan syystä. Liverrykset jäävät helposti tokaisuiksi, joihin kukaan ei reagoi, koska niin moni poliitikko (niin kuin yrityskin) ajattelee Twitteriä vain jakelukanavaksi eikä edes pyri saamaan aikaan todellista keskustelua. Toisaalta keskustelun puute on lopulta meidän jokaisen oma vika. Milloin viimeksi jätit kommentin tai rohkenit kysyä jotain suoraan?
Jos Lehtola olisi käyttänyt Twitteriä yhtään pidempään tai enemmän, hän tietäisi, ettei esimerkiksi Jyrki Kataisen Twitter ole ainoastaan suljettu, vaan selvästi vain otettu varuiksi talteen. Sitä ei seuraa kukaan eikä Jyrki Katainen näytä hänkään seuraavan ketään.
Halusin varmistaa vielä, että näin on ja olen tulkinnut Twitterin käyttöliittymän oikein. Kysyin Twitterissä, puhuvatko Twitterin tilastot selkeää kieltään, vaikka käyttäjä olisi sulkenut liverryksensä muiden näkyvistä. Sain Halo Efektiltä melkein heti vastauksen kysymykseeni. Tämä on yksi parhaita puolia sosiaalisessa mediassa. Kun verkosto on koottu, se auttaa eikä vain keskity kirjoittelemaan.
Pituus ei takaa laadukkampaa keskustelua
Visertelyn ei ole tarkoitus olla samanlainen viestintäväline kuin esimerkiksi blogi on, vaikka Twitteriä sanotaan mikroblogiksi. Niin kuin Lehtola itsekin totesi: 140 merkkiä on erinomainen raja.
On täysin osallistujasta itsestään kiinni, jatkuuko lause, kuten Jyrki Lehtola blogissaan ajattelee.
"140 merkkiä on erinomainen raja. Siihen ei mahdu mitään, joten sinun ei odoteta sanovan mitään." - Jyrki Lehtola, Surulliset visertäjät, Iltalehti 2.10.2010
Vallan vahtikoira haukkui ärhäkkäästi, mutta ei ollut jaksanut kaivaa tarpeeksi kauan löytääkseen todellisen luun. Siinä mielessä ei ole oikeastaan merkitystä, onko kyse poliitikon turhaksi koetusta 140 merkistä Twitterissä vai 2951 merkin nurinasta, jonka Lehtola jaksoi kirjoittaa vallantekijöiden Twitter-sisällöistä.
Twitter on 18. suosituin verkkopalvelu Suomessa, ykkösenä on Google ja kakkosena Facebook (Alexa 2.10.2010).