Katri Lietsala // Ilotulitteita saa ampua huomenna (31.12.2011) iltakuudesta alkaen ja aina aamuyöhön kello kahteen saakka (1.1.2012). Lisätietoa tarjoaa asiakkaamme Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes osoitteessa ilotulitus.info. Sivusto on kansalaisille suunnattu uuden ajan online-opas.
Etsimme yhdessä Tukesin kanssa mallia, miten viranomainen voi korvata kankean pdf-tiedoston ja tuottaa sisältöjä visuaalisemmin sekä helposti suodatettuna. Opas muodostuu tekstisisällöistä, teema-nostoista ja videosisällöistä. Oppaassa on myös oma osionsa Tukesin blogille, jonka kommentointi mahdollistaa vuorovaikutuksen viranomaisen kanssa.
Oppaan videoihin pyydettiin mukaan haastattelut niiltä ammattilaisilta, joiden työarkeen ilotulitteiden aiheuttamat vahingot ja ilkivalta eniten vaikuttavat. Ilotulitus.infon videot ladattiin YouTube-kanavaan, jonka Gemilo on jo aiempien vuosien kampanjoinnin yhteydessä toteuttanut Tukesille. Sieltä videot on helpompi jakaa myös muiden kuin Tukesin.
Poliisin terveiset. Tukes 2011.
Suomen Poliisi jakoi Ilotulitus.info-videon omalla Facebook-sivullaan. Poliisin Facebook-sivulta Tukesin videota ja poliisin viestiä on jaettu eteenpäin 242 kertaa Facebookissa, mikä moninkertaistaa videon ja poliisin viestin näkyvyyden viestin jakaneiden omissa Facebook-verkostoissa. Viestistä on tykännyt 937 ihmistä ja mukana on jo 114 kommenttia.
Poliisin video johtaa katsojatilastoissa ja video oli kerännyt tätä kirjoitettaessa jo 5299 katselukertaa (30.12.2011).
Silmälääkärin terveiset. Tukes 2011
Palomiehen terveiset. Tukes 2011.
Kuutiomedia ja Gemilo toteuttivat videot yhteistyönä. Videoissa käytettiin hidastuskameraa, jota hyödynnettiin näyttämään esimerkiksi lasin rikkoutuminen ja ilotulitteen räjähtämisvoimaa.
Facebook-sovellus sopii myös opetuskäyttöön
Videoiden lisäksi Tukes jatkoi vuosittaista linjaansa avaamalla uuden Facebook-sovelluksen. Tänä vuonna sovellus on tietovisa, jossa voi testata, miten paljon ilotulitteista ja turvallisuudesta oikeastaan tietää. Palkinnoksi vastaaja saa arvonimen, joka perustuu vanhoihin ilotulitteiden nimiin. Gemilo ideoi ja toteutti tietovisan niin, että se toimii sekä Facebook-sovelluksena että kampanjan verkkosivustolla ilman Facebook-tunnuksia.
Tietovisa on valmis Gemilon Facebook-sovellus, joka on helposti monistettavissa myös muille asiakkaille. Sama mekanismi on käytössä esimerkiksi Elämä on parasta huumetta ry:n Pelimaailmassa osana laajempaa pelikokonaisuutta.
Edellisvuoden Facebook-sovelluksesta tulee edelleen oppaan etusivulle ilotuliteturvallisuudesta kiinnostuneiden ihmisten päivityksiä heidän jakaessaan muille, mikä heidän mielestään on elämässä näkemisen arvoista. Tämä kotimainen Facebook-sovellus vahvisti jo vuonna 2010 Tukesin turvallisuuskampanjaa.
Postikorteilla ja tapahtumalla tuettiin kampanjaa
Tukes kampanjoi myös Kemian yössä Heurekassa. Gemilo ideoi tapahtumaan kampanjaviestin tueksi postikortit, jotka osallistujat saivat jättää lähetettäväksi haluamalleen henkilölle.
Turvallisuuskampanjan viesti saatiin leviämään ystävältä ystävälle - ja tapahtuman ulkopuolelle - leppoisan uudenvuoden tervehdyksen mukana. Tervehdyksen visuaalinen ilme perustuu sarjakuvaan, joka on painettu rollupiin ja kokonaisuudessaan näkyvillä esimerkiksi tapahtumissa, joissa Tukes tuo ilotulite-turvallisuuteen liittyviä neuvoja ja vinkkejä esiin.