Tämä on tarina räätälistä, joka oppi kamppailulajeista kertovassa tv-sarjassa, että eniten ei vaikuta, onko lyöty kanveesiin, vaan mitä sen jälkeen päättää tehdä.
- Sillä on väliä, kuinka monta kertaa nousee yrittämään, Arman Alizad kertoo.
Moni asia on työhönsä intohimoisesti suhtautuville samanlaista, mitä Alizad kuvaa: Perusasioiden toistoa ja täydellisyyden tavoittelua tietäen, että täydellisyyttä ei koskaan tavoita.
Alizad tuli tutuksi ihmisille kesän 2001 MoonTV:stä tai viimeistään Kill Arman - ja Arman ja viimeinen ristiretki -sarjoista. Ehkä sinunkin työpaikkasi tai yrityksesi voisi ottaa oppia MoonTV:n tuotantoryhmän työtavoista. Ei siitä, miten osa teki humalassa hommia, mutta siitä, että ihmiset istuivat saman pöydän ääreen ja saivat kertoa, mitä he haluaisivat itse tehdä ja miksi.
- Jokainen kertoi, mikä olisi itselle siisti juttu nähdä televisiosta ja sitten sitä tehtiin. Osa oli hyviä juttuja, paljon tehtiin myös kuraa. Moni juttu oli kymmenen vuotta edellä, koska ajateltiin laatikon ulkopuolella.
MoonTV meni konkurssiin 2003. Alizadin matka jatkui erilaisissa työjutuissa. Uskon, että hänen onnistumisensa perustuu Alizadin tapaan kohdata epäonnistuminen. Alizadin mielestä epäonnistuminen tarkoittaa vain muuta vaihtoa. Hän näytti osaavan suhtautua huumorilla menneisiin.
- Osa on kuraa, josta en ole vieläkään päässyt yli, Arman Alizad, Valtakunnalliset yrittäjäpäivät, Tampere 25.10.2014.
Pienen ja ison yrityksen kulttuurierot tulivat tutuksi. Alizad kuvaili, miten isossa tuotantoyhtiössä mietittiin etenemistä. Käytiin läpi, mitä yhtiö haluaa nähdä, mitä tuottajat ja tekijät haluavat tehdä ja mitä yleisö haluaa tehdä. Se ei toiminut.
- Siisti idea syntyy, menee koneiston läpi ja tulee hirveää kuraa läpi. Liian monta kokkia. Mietittiin aivan väärästä lähtökohdasta. Ensimmäinen asia on, mitä me halutaan tehdä, meidän unelma, meidän tavoite. Niin se vain menee!
Arman Alizad on ihmistyyppiä, joka ei halua kymmenen vuoden päästä miettiä, miten siistiä olisi ollut tehdä jotain. Kun hän kertoi kokemuksistaan, mietin, että näistä ehkä saa irti myös yleisiä ohjeita, miten missä tahansa yrityksessä kannattaisi huomioida liiketoiminnassa. Tässä lista, ole hyvä.
15 ohjetta matkallasi menestykseen
1. Tee omaa juttua, usko siihen, mutta muotoile idea myytävään muotoon, jonka ostaa joku muukin kuin sinä itse. Arman myi idean sarjasta ensimmäiselle ostajalle tiivistämällä: "Maailman hienoin demo ja 10 jakson käsikirjoitukset valmiina."
2. Yhteys oikeaan ihmiseen. Alizad laittoi ideastaan jo varhain tietoa a) ihmisille, joiden halusi rahoittavan toteutusta, b) joiden kanssa halusi tehdä töitä ja kuvausten suunnitteluvaiheessa c) ihmisille, jotka tunsivat tarvittavat ihmiset ja auttoivat heitä eteenpäin paikkoihin, joihin oli vaikea päästä tuntemattomana. Hän oli myös valmis d) kohtaamaan uusia ihmisiä, joiden tapaamista ei voinut ennakoida.
3. Myy ajatus jo ideavaiheessa. Häneltä ostettiin idea. Alizadilla oli vain viikko aikaa tehdä hienoin demo, jonka hän oli jo luvannut kuin se olisi valmis.
4. OIkea tiimi, jolla selkeä tavoite. Demo saatiin tehtyä, vaikka "kaikki lähti siitä, että oli räätäli, joka halusi kaukoitään".
5. Oikea asenne. Työ on työtä, jota tehdään, jotta saadaan tuloksia aikaan. "Tehtiin töitä yötä päivää. Paketista näki tosi hyvin, mistä se kertoo."
6. Saa ottaa mallia muilta jo menestyneiltä. Hyväksi havaittujen mallien kopiointi muilta on joskus riittävää. Alizad otti mallia ulkomailta vastaavista sarjoista ja muokkasi sitä vain hieman: "Räätäli, joka saa turpaan joka puolella maailmaa."
7. Selkeä unelman lisäksi selkeä tavoite: "He ostaa tän homman."
8. Asiat järjestyvät, kun ne järjestetään. "Meillä ei ollut mitään hajua. Oli vain kerrottu, mihin kaikkialle halutaan mennä. Tehtiin vain lista, minne mennään. Ei tiedetty edes, pääseekö niihin."
9. Pidä pintasi, vaikka vastahankaan. Kanava eli ensimmäinen asiakas ja sarjan rahoittaja saatiin innostumaan, mutta se ei tarkoittanut, että kaikki innostuisivat. Idea kohtasi paljon vastustusta. "Kukaan muu ei nähnyt meidän bisnestä. Kanava rahoitti vain osan, ja sain oikeuden myydä sponsseja. Kukaan ei kiinnostunut meidän ohjelmasta."
10. Tekemällä etenee. Kun sarja oli myyty kanavalle, muut eivät halunneetkaan mukaan. "Ideana oli heille myyty, olin soittanut joka paikkaan, yrittänyt saada kontakteja. Ei ollut mitään näyttöä, vain kaksi poikaa, joista olisi siistiä lähteä kuvaamaan kungfu-mestareita. Kukaan ei tiedä, ketä me ollaan."
11. Luota omaan näkemykseen. Jos suhtautuu työhönsä intohimoisesti, on yleensä vahva visio, mitä haluaa ja mistä pitää samalla myös itse. Alizad kertoi, miten epäonnistuminen pureskeli omaa uskoa, kunnes työ alkoi tuottaa tuloksia.."Yksi tyyppi vastaa. Hukea tyyppi, opettaja oli Bruce Leen vanha treenikaveri. Tämä oli ainoa kontakti, ja joka sisälsi niitä elementtejä, joiden vuoksi kukaan ei halunnut ostaa meidän ohjelmaa. Ei haluttu machoilua ja äijäilyä, ja Tuukan ja mun mielestä tää oli siisteintä, tästähän tää sarja kertoo." -- "Me ei vain luovutettu. Ei saa luovuttaa, jos joku toinen hihittelee vieressä, että onpas huono idea."
12. Kaikki tai ei mitään. "Oli sellainen tilanne, että kaikki tai ei mitään. Mitattiin, kuinka paljon on valmis riskeeraamaan. Laitettiin omaa rahaa ja jokainen penni siihen yhteen jaksoon." -- "Siinä oli firman menettämisenkin pelko."
13. Markkinoi ja testaa ideaa. "Laitettiin jakso nettiin."
14. Tee täysillä juttua, johon suhtaudut intohimoisesti. "Jos on yhdestä kymmeneen, niin me laitetaan tää yhteentoista. Nupit kaakkoon!"
15. Markkinoi uudestaan. Myös niille, jotka eivät ensin ostaneet. "Laitettiin kaikille, jotka olivat ehdottomasti vastaan. Puhelin alkoi soida ja osa kieltäytyneistä lähti mukaan. "Tämä vain toimi. Jollain tasolla, se mitä oli koettu itse ja tehty, mistä oli unelmoitu, se paistoi tämän läpi."
Kill Arman -sarja oli pelkkä unelma vuonna 2003. Jimillä sarjasta tuli hitti ja Cannesissa avautui kansainvälinen jakeludiili vuonna 2009. Viimeinen ristiretki onnistui jo helpommin, koska Alizadilla oli taustalla menestys. Silti senkin sarjan tekeminen oli vaikeaa. Alizad halusi favelaan kuvaamaan huumeita välittäviä ihmisiä ja jengien elämää.
- Oli vähän huono combo. Arman Alizad kuvailee tilannetta.
Hänen piti löytää kaupunki, jossa halutaan tehdä kuvaukset. Sitten käytiin läpi lehtiartikkeleita, etsittiin nimiä ja löytyisikö keskustelufoorumilta samoja nimiä. Alizad etsi nimien perusteella Siihen kului 11 kuukautta, että oltiin pisteessä, jossa luottamus oli luotu ja voitiin tavata favelan jengi.
Venäjällä isännät olivat ylpeitä ja vieraanvaraisia. Kun yksi asia meni puihin, isäntä järjesti "sotilasmeininkiä". Vielä saman päivän aikana Alizad istuu ilmavoimien kenraalin vieressä matkalla Pietarista ampumaradalle kuvaamaan sotilastoimintaa - useiden snapsien jälkeen.
- Joskus on ollut tsägää. Mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy. Arman Alizad.
Arman Alizadia näyttää ajavan eteenpäin menestyksen nälkä. Toimiva eteenpäin vievä ajatusmalli! Jos muut eivät nosta rimaa, sitä pitää nostaa itse.
- Halutaan tehdä totta kai paremmin.
Alizadin mielestä hienointa on, ettei tiedä, mikä on hittituote. Hän siteeraa menestyksen mittareiksi Anthony Robbinsia, jonka mukaan menestystä on, kun saa tehdä, mitä haluaa, milloin haluaa, missä haluaa ja kenen kanssa haluaa, niin paljon kuin haluaa.