Terveellinen addiktio


CCE Symposium 2014

Kun joku menestyy paremmin, yrittämisen halu katoaa kateuden vuoksi. Kärsimättömyys ja kateus saavat aikaan, että henkilö ei enää keksi uutta. Sen sijaan, että olisi pällä flow-tila, saatetaan yliyrittää, epäillä ja kyseenalaistaa liikaa, tuskastua ja lopulta päättää, ettei yksinkertaisesti vain enää halua jaksaa jatkaa tai yrittää.

Mieti, missä vaiheessa olet itse. Entä oma yhteisösi? Entä koko yhteiskunta? Kansanedustaja Harri Jaskarilla oli hyviä kysymyksiä tänään CCE Symposiumissa Tampereella.

Jaskari kertoo käyneensä jokin aika sitten Palo Altossa, Standfordissa, San Fransiscossa.

- Kesti yli viikon laskeutua omaksi itsekseni, koska alue oli niin innovatiivinen. Rikkaita ihmisiä valmiina sijoittamaan, vaativia asiakkaita. Suomessa pelkäämme liikaa epäonnistumista. Singaporessa pelätään vielä enemmän: Kasvojen menetys on pahinta maailmassa. Miksi? Liittyy kulttuuriin ja arvoihin.

Jaskari kertoo asiantuntijasta, jolta oli kysytty, miksi hänet kannattaisi ottaa yrityksen hallitukseen mukaan. Hänen perustelunsa oli kiistämätön: Olen tehnyt 400 virhettä enemmän kuin sinä.

- Jos et ole tehnyt virheitä, et ole tehnyt tarpeeksi. Kansanedustaja Harri Jaskari, CCE Symposium 2014.

Menestyminen edellyttää muutoksia ja korjausliikkeitä. Jaskari käytti esimerkkinä Konetta. Yhtiö siirtyi pelkästä valmistuksesta, tuotanto-liiketoiminnasta palvelu-liiketoimintaan ja nykyisin Koneen liiketoimintastrategia on ”People flow business”.

Eletään vaikeita aikoja. Menestyminen edellyttää kykyä ratkaista ongelmia. Ongelmanratkaisukyky taas edellyttää Jaskarin mielestä, että pitää tietää asioita, mutta samaan aikaan pitää rakastaa, mitä tekee. Kun uuden oppiminen on hauskaa ja tuntee olonsa riittävän turvalliseksi, uskaltaa heittää hullumpiakin ideoita muille mietittäväksi.

- Ajattele ihmisiä, jotka haluavat opiskella ja tehdä töitä, he ovat myös tehokkaampia. Voidaan puhua terveellisestä addiktiosta, kun tekeminen tuntuu hauskalta eikä ajanhukalta. kansanedustaja Harri Jaskari

comments powered by Disqus