Toimintamallien ja prosessien sujuvoittamiseksi osaava toimittaja miettii asiakkaansa kanssa jo ennen teknistä toteutusta,
- mitä halutaan muuttaa ja miksi (tavoitteet),
- mikä on pielessä ja mikä on hyvin (nykytilanne),
- mitkä asiat voi muuttaa, missä vaiheessa (realismi),
- mistä voidaan luopua (rutiinien kampaaminen läpi)
- ja mitä on pakko poistaa (välttämättömän hyväksyminen),
- jotta tulee parempaa tilalle (mahdollisuudet ja uudistuminen).
Nämä tavoitteet eivät koske ohjelmiston, sovelluksen, tietojärjestelmän toiminnallisuuksia, vaan organisaation omaa toimintakulttuuria, toimintatapoja, käytänteitä, rutiineja, prosesseja, liiketoimintaa..
Suosittelen miettimään tavoitekarttaa jo ennen ohjelmiston hankintaa. Ei ole haittaa kertoa tavoitteista tapaamisessa myyjälle.
Yhteiskehittämiseen perustuvissa ohjelmistotuotteissa tavoitteita käydään läpi viimeistään toimitusprojektin alkaessa ja tavoitteita täydennetään pilotointien ollessa käynnissä, koska silloin vielä voidaan muuttaa ohjelmistoa.
Tunnistamalla tavoitteet ajoissa, pystytään miettimään ratkaisu toiminnan tavoitteista käsin eikä ohjelmiston toiminnallisuuksista käsin. Tilaajat tämä joskus yllättää - ja saattaa jopa hirvittää. Että tehdäänkin ohjelmistoprojekti, jonka tarkoituksena ei ole käyttää ensisijaisesti aikaa järjestelmän kehittämiseen, vaan oman TOIMINNAN uudistamiseen. Vasta sitten tulee ohjelmisto. Kun nämä kaksi etenevät rinta rinnan, ohjelmistosta tulee sopivin.
Tavoitteiden saavuttamiseksi on tärkempää pohtia ja ottaa kantaa, mitä ohjelmiston napista seuraa oikeasti oman yhtiön toimintaan kuin valita kuvapankki-kuvia ja vaihdattaa värejä. Prosessien sujuvoittaminen edellyttää organisaatiolta kykyä muuttaa toimintaa ihan oikeasti. Se ei tapahdu vain ohjelmistoa vaihtamalla, vaikka olisi millainen B2B-ohjelmisto.
Jos tilaajan omia tavoitteita ei selvitä edes tilaaja itse, tilaaja päätyy ostamaan ohjelmiston ohjelmiston ehdoilla. Jos käy hyvä munkki, hankinta osuu nappiin. Vaikka ei osuisi, voi käydä niin, että kiltti/väsynyt työyhteisö mukautuu tähän ajattelemalla vaikkapa näin: "Ohjelmistoa ei voi muuttaa, joten meidän pitää tyytyä siihen tai toivoa, ettei kukaan kysy, miksi en käytä järjestelmää." Lopputulos on harvoin kestävä.
Kannattaa kysyä parempaa. Vaikka meiltä. Soita 040-7499072 tai laita viestiä myynti@gemilo.com.