Kanban eli suomalaisittain taulu on erinomainen, selkeä työkalu B2B-myyntiin. Alla on viisi syytä, miksi kannattaa vaihtaa taulukko-ohjelmat ja vanhat CRM:t myynnin omaan kanbaniin.
- Myyntituloksen ennakointi.
- Nähdään, onko kauppoja valmisteilla minkä verran euroissa ja minkäkokoista kauppaa voidaan olettaa lähiaikoina tulevan.
- Tiedetään kenen kanssa kauppaa tehdään.
- Pitkiä myyntineuvotteluja vaativien kauppojen voittaminen helpottuu.
- Muistetaan, keneen pitää olla yhteydessä milloinkin ja mihin asioihin liittyen, jotta kauppa saadaan.
- Tarvittavat tiedot ovat saatavilla yhdestä paikasta, jossa voidaan myös käydä sisäisiä keskusteluja kaupan saamiseksi.
- Asiat eivät jää vain muistin ja henkilökohtaisten kalenterien varaan.
- Myynnin kanban säästää myyjän aikaa ja hermoja. Myyjä näkee nopeasti kanbanilta omat kaupat. Tiedossa, kuka odottikaan tarjousta, mitkä yritykset on tarkoitus tavata tai minne vasta järjestetään tapaamista, kenelle piti esitellä yritys ja aloittaa lämmittely liidistä kaupaksi.
- Kanban on yrityksen omistajille enemmän kuin hyödyllinen, sillä myynnin taulu ennaltaehkäisee ja pienentää riskejä. Jos myyjä lähtee toiselle töihin, kaupoista on kaikki tarvittava tieto yhtiöllä, kun ne on alusta asti hallittu kanbanilla. Jos myyjä on siirtymässä eläkkeelle, kaupoista pysyy tallessa hiljaista tietoa, joka muuten katoaisi samalla, kun myyjä sulkee oven takanaan, puhumattakaan kaikista kontakteista, joita myyntivuosien aikana myyjälle kertyi.
- Laskutus menee oikein.
- Muistetaan antaa tarvittavat tiedot laskutusta varten, jotta laskutus voi tarkistaa, mitä kauppaan sovittiin ja milloin saa laskuttaa.
- Näkyvät myyntitulokset.
- Kun myyjä tekee myyntiä, hän johtaa myyntityötään ja kauppojaan taululla (kanban).
- Ohjelmisto huolehtii taustalla automaattisesti, että näistä kertyy valmis myyntiraportti, joka on saatavilla myyjittäin ja yhteensä. Tietoa ei koota tai kerätä jälkikäteen, kun käytännöksi on alusta asti otettu kanbanin käyttö.
VIDEO: Esimerkki kotimaisesta Gemilo EIM -kanban-taulusta.
Oma lukunsa on mahdollinen tarjousten hyväksyttäminen johdolla. Sekin on digitalisoitavissa osaksi kanbania.
Yleensä myynnin kanbanilta järjestetään sujuva siirtymä myös toimitusprosessiin, joka voi olla tuotannolle toteutettu oma tuotannon kanban samassa järjestelmässä. Tuotannon taululta nähdään, missä tilassa (status) toimitus menee. Sama tieto tuotannon puolelta on reaaliaikaisesti myös kaupassa näkyvillä ilman lisäklikkauksia, koska kaupan ja toimituksen yhteys säilyy.
Yrityksissä, joissa on laajamittainen oma ERP, myynnin kanbanilta kannattaa toteuttaa liittymä ERP-järjestelmän rajapintaan. Näin päästään sujuviin siirtymiin, vaikka tiettyjä prosesseja hoidettaisiin eri järjestelmissä.