Miksi toiset onnistuvat, toiset eivät

Katri Lietsala // Ihmisillä vaikuttavat niin järki kuin tunteet, miksi he käyttävät verkkoa. Marko Turpeisen mukaan myös sosiaalisuus tulee ottaa huomioon, joka saattaa tarpeena jopa ylittää järjen ja tunteet. Alexan listalla (helmikuu 2008)  on top30:ssä sosiaalista mediaa: ykkösenä Yahoo, kakkosena Google, mutta kolmantena jo YouTube, kuudentena MySpace, jonka perässä kirii Facebook kovaa kyytiä. Perinteisestä mediasta BBC sijalla 56 ja CNN sijalla 102 tulevat kaukana perässä.

iReport on hyvä esimerkki, miten perinteinen media avaa ovia ottaakseen myös vastaan sisältöä eikä vain jakaakseen sitä.

Turpeisen mukaan Habbo käyttää kekseliäästi hyväksi käyttäjiltä tulevia ideoita ja käyttäjien tunteenpaloa inspiraation lähteenä. Lisäksi Habbo pystyy seuraamaan tarkasti yhteisön jäsenten tekemisiä ja myös analysoimaan keräämänsä datan, jolloin tekijät näkevät, mitä pinnan alla kuplii ja voivat myös reagoida siihen. Kun käyttäjiä on paljon ja yhtä paljon käyttötapoja, parhaat sivustot osaavat luoda riittävän joustavan palvelun, joka sopii monille käyttäjille yhtä aikaa.

Carrotmob on saanut ihmiset myös liikkeelle hetkeen sopivalla idealla. Facebook ja muut vastaavat sivustot ovat osoittaneet, miten tärkeää on saada myös hallittua, milloin julkisuudesta tulee yksityistä ja päinvastoin.

comments powered by Disqus