Paluu menneisyyteen avain verkkoyhteisön menestymiseen

Kanadalaisen tv-sarjan kotisivu ja verkkoyhteisö

Katri Lietsala // Degrassi on kanadalainen nuorisosarja, jota televisioyhtiö tukee omalla verkkoyhteisöllä.

Richard Lachmanin mukaan Degrassi-yhteisön käyttäjät ovat rakentaneet tarjolla olevilla työkaluilla sen kokonaisuuden, jonka he halusivat. Sivustolla sai lähettää yksityisiä viestejä, mutta siellä ei ollut chattia. Vuorovaikutusta tuettiin myös keskustelupalstoilla. Ihmiset alkoivat käyttää keskustelupalstoja kuin chat-ryhmiä, koska he halusivat hengailla paikoissa, joissa heidän ystävänsä tai tuttunsa olivat samaan aikaan.

Eräässä keskustelupalstan viestissä on usean vuoden aikana kertynyt jo 32 000 vastausta. Keskustelusta on tullut ikään kuin oma alayhteisönsä. Ihmiset puhuvat myös verkkopalvelun historiasta eivät ainoastaan sivuston varsinaisesta teemasta, joka on Degrassi. He voivat myös palata johonkin tiettyyn keskusteluun vielä vuosien jälkeen.

Kahdeksan vuoden aikana osa käyttäjistä on jo lähtenyt kotoa, valmistunut ja mennyt yliopistoon, aloittanut työt. He eivät katsele enää tv-showta, mutta verkkoyhteisöllä on edelleen heille erityinen merkitys, vaikka se ei varmasti ollut tv-yhtiön tavoite.

Hakuominaisuuksilla voi toki palata kaikkeen, mutta sivuston kehittäjät ovat myös toteuttaneet Memories-osion, jonne käyttäjä saa talteen keskustelujaan ja voi palata 27-vuotiaana siihen, mitä sanoi 19-vuotiaana.

Menneillä keskusteluilla on merkitystä myös uusille käyttäjille. Lachman näytti kommenttia, jossa käyttäjä kiitti mahdollisuutta palata aikaan, jolloin ei itse vielä ikänsä vuoksi voinut osallistua, mutta sivuston menneen sisällön avulla pystyy eläytymään yhä samaan ajankohtaan.

Lachman listasi myös muutaman neuvon sivustojen suunnittelijoille:

  • Personoi moderaattorit ja ylläpitäjät.
  • Nuukaile säännöissä.
  • Viesti säännöt selkeästi ja pidä niistä kiinni.
  • Anna yhteisön itsensä valvoa.
  • Valvo.
  • Kokeile ideoita liittyen historian, pysyvyyteen ja yhteenkuuluvuuteen.
  • Lachman puhui AOIR-konferenssissa Kööpenhaminassa lokakuussa 2008.
    comments powered by Disqus