Katri Lietsala // Sosiaalinen media voi olla yhtä hyvin esimerkiksi työkalu yrityksen sisäiseen käyttöön tai tapa miten yritykset pitävät yhteyttä toisiin yrityksiin. Lisäksi sosiaalinen media tarjoaa ”uudenlaisen liittymän kuluttajaan” (B2C), kuten Kaija Pöysti Aldanellasta tiivisti eilen ICT-Werstaalla.
- Kuluttajasovelluksilla haasteet ovat melkoiset. Käyttäjiä täytyy olla todella paljon ennen kuin alkaa tulla kassavirtaa. Muxlim on hieno esimerkki, että Suomestakin voi tulla menestyvä kuluttajapalvelu, Pöysti arvioi.
Pöystin mukaan kuluttajia potentiaalisempi markkina on yrityksissä.
- Yritysasiakkaista saa kassavirtaa. Heille voi tehdä pienempiä ja isompia juttuja, jotka liittyvät sosiaaliseen mediaan.
Taloustilanteen heikennyttyä moni yritys joutuu miettimään, mistä säästää, miten saada luotua uutta liiketoimintaa tai kehitettyä olemassa olevaa.
- Esimerkiksi asiantuntemuksen löytäminen on yhä tärkeämpää yrityksissä ja siinä sosiaalinen media voi auttaa, Pöysti pohti listatessaan yritysten syitä ottaa sosiaalisen median työkaluja käyttöön.
Näppärimmät firmat miettivät uusien sosiaalisen median palvelujen merkitystä liiketoiminnan ja yrityksen strategian näkökulmasta: ei vain IT-osastolla, viestintäyksikössä tai markkinointitiimissä.
Paljon on jo muuttunut, mutta silti näyttää, että sosiaalinen media kulkeutuu yrityksiin yrityksen työntekijöiden mukana sen sijaan, että se tulisi liiketoiminnan johdon päätöksestä. Pöysti kuvaili, miten ihmiset oppivat ensin kotonaan käyttämään online-työkalua ja sen jälkeen työpaikalla miettivät, miksi töissä ei toimi kaikki yhtä sujuvasti.
Kätevien työkalujen ansiosta työnteko olisi paitsi nopeampaa, yleensä myös mukavampaa.
- Kun ihminen kotona hakee Googlella, hän haluaa samanlaiset hakuominaisuudet myös töihin.
- Eräs amerikkalainen vendor sanoi, että 95 %:ia IT-ratkaisuista tukee bisnesprosesseja, mutta 60-80 %:ia työntekijöiden ajasta kuluu poikkeuksiin bisnesprosesseista.
Kaija Pöysti neuvoo yrityksiä huomioimaan myös ne osallistujat, jotka eivät heti näytä aktiivisimmilta: toisin sanoen ole eniten äänessä ja ota tilaa haltuun.
- Hiljaiset tekevät tärkeää tukityötä. Kun myynnin tukijärjestelmässä saa pisteitä myös, jos auttaa toisia, muuten näkymättömäksi jäävä työ saadaan näkyväksi. Konsulttien saama ranking vaikuttaa suoraan palkkaan ja bonuksiin. Näin ei ole enää merkitystä vain sillä, mitä mieltä pomo on.
Kävimme läpi keskustelupaneelissa, johon itsekin osallistuin, miten tärkeää on, että asiakas osaa kuvata ongelman, jonka haluaa sosiaalisen median avulla ratkaista tai tavoitteet, joihin uusien työkalujen avulla pyrkii. Sen jälkeen sosiaalisen median yrittäjän on paljon helpompi suositella oikeat ratkaisut. Konsultti voi toki sparrata jo ideointivaiheessakin tai tehdä nykyisestä tilanteesta selvityksen, johon liittää suositukset.
Tosin joskus sosiaalinen media ei auta. Esiselvityksessä tai pilotin aikana saatetaan huomata, että ensin täytyy olla valmis muuttamaan organisaatiokulttuuria: tapaa viestiä, tehdä töitä ja jakaa vastuuta.
Vastaavasti sosiaalisen median yrittäjien tulisi muistaa, että asiakasyritykset yleensä miettivät, onko sosiaalista mediaa jo muilla käytössä ja millaisia kokemuksia sosiaalisesta mediasta on saatu. Ensimmäisenä uskaltaa olla vain harva edelläkävijä.
Pöystillä oli antaa hyvä neuvo sosiaalisen median yrittäjille ja konsulteille:
- Mitä enemmän on näyttää käytännön esimerkkejä, sen parempi. Älä mene firmaan ja kuvittele, että ne kaikki on Facebookissa. Älä kuvittele, että 12-tuntista päivää tekevä projektipäällikkö sanoo 'yes', jos ehdottaa, että hän alkaisi tehdä blogia. Sehän on vain vielä yksi asia kaiken päälle.
On helppo olla Pöystin kanssa samaa mieltä. Sosiaalinen media ei pelasta päivää, jos se jää irralliseksi työrutiineista. Työntekijöiden koulutukseen tulisikin aina jättää resurssia, ja jos jossain on pakko säästää, niin muutamassa lisäominaisuudessa sen sijaan, että nipistää budjettia palvelun käyttöopastuksesta.
Perusinformaatiota sosiaalisesta mediasta tarvitaan edelleen.
- Asiakkaat eivät tiedä, että wikin voi laittaa palomuurin sisälle. Se pitää kertoa, Pöysti huomautti.
Samoin kaivataan vastuullisuutta ja luottamusta.
- Jos jossakin pamahtaa voimala a 200 miljoonaa, pitää pystyä näyttämään, ettei ole väärää ohjetta vaikkapa wikissä. Yrityksillä on lain määräämiä velvoitteita, joita ei voi ohittaa, kun sosiaalista mediaa otetaan käyttöön.