Katri Lietsala // Musiikin kuunteluun on verkossa paljon mahdollisuuksia. Ruotsalaisten kehittämä Spotify on tästä tuorein esimerkki. Palvelu muistuttaa omaa henkilökohtaista nettiradiota tai jukeboksia, josta voi rajoituksetta kuunnella musiikkia ja tehdä kappaleista joko henkilökohtaisia tai jaettuja soittolistoja.
Etenkin Spotifyin jaetut soittolistat (englanniksi collaborative playlist) ovat hauska ominaisuus. Tosin toteutus on jäänyt turhan kankeaksi, koska soittolistan jakaminen edellyttää, että käyttäjä osaa ensin napsauttaa listansa jaetuksi (Vinkki: Mene soittolistan päälle ja klikkaa hiiren oikealla, valitse 'collaborative playlist').
Sen jälkeen pitää vielä ymmärtää jakaa kavereille soittolistan linkki (Vinkki: mene soittolistan päälle, klikkaa hiiren oikealla ja valitse Copy HTTP link tai Copy Spotify URI), jonka laitat haluamillesi ihmisille chatissa, Skypessä, Facebookissa, blogissa, sähköpostilla, miten ikinä kätevimmäksi näet.
Saman soittolistan jakaneet ihmiset voivat muokata soittolistan kappaleiden järjestystä sekä lisätä sekä poistaa kappaleita. Musiikki voi kerrankin miellyttää mökkireissulla tai juhlissa kaikkia: ainakin itse lisättyjen kappaleiden verran. Jos olette samanaikaisesti järjestelemässä soittolistaa, näet reaaliaikaisesti, miten kappaleiden otsikot vaihtavat järjestystä näytölläsi, kun ystäväsi siirtelee niitä eri kohtiin.
Jos on laiska tai muuten vain liian kiireinen lisäilemään kappaleita soittolistoille, jaettu soittolista auttaa silloinkin. Täytyy vain jaksaa hakea soittolista omaan Spotify-soittimeensa. Sen jälkeen soittolista päivittyy sitä mukaa, kun muut ihmiset sitä muokkailevat.
Spotyshare.com auttaa ketä tahansa tuomaan soittolistansa julkiseksi, jonka jälkeen yhteisö voi yhdessä ylläpitää listaa. Sivustolta näkee myös arvioita, miten hyvä julkisesti jaettu soittolista on. Koska avoimia soittolistoja voi vandalisoida, on ehkä haettu edes jonkinlaista suojaa sillä, että Spotyshare edellyttää käyttäjän kirjautuvan sisään ennen kuin soittolistan saa ladattua.
Spotifyin heikkoutena on, että ainakin suomalaisesta musiikista puuttuu osa. Leevi and the Leavingsin ystävänä oli katkera huomata, ettei heidän tuotannostaan löydy kuin Kadonnut laakso -albumi. Toinen rasittava seikka on palvelua ilmaiseksi käyttäville tuupatut ääni- ja bannermainokset, joissa suomalaista mainostajista ovat ensimmäisenä olleet mukana Verkkokauppa.com ja Autollasi on arvo.
Osaa netin käyttäjistä ärsyttänee, että Spotify edellyttää ohjelmiston lataamista omalle koneelle, mikä erottaa sen useimmista sosiaalisen median palveluista, joita käytetään suoraan verkon yli.
Saa nähdä, jääkö Spotify säilöksi vai tuleeko palveluun enemmän yhteisöllisiä ominaisuuksia ja sosiaalista mediaa. Nythän kappaleisiin tai albumeihin ei voi lisätä muistiinpanoja tai avainsanoja eikä Spotify näytä, kuka omista ystävistä käyttää palvelua.
Spotifyista pystyy joka tapauksessa jo viemään kuuntelemansa musiikin näkyville esimerkiksi LastFM-palveluun, jossa naapurusto, tagit ja arvioiden lisäys on otettu huomioon, joten sosiaalisen median kerroskin on jo tavallaan olemassa: tosin toisessa palvelussa.