Power networking Sue Tonksin kanssa

Katri Lietsala // Kielsikö äitisi puhumasta vieraille? Todennäköisesti siksi vieläkin saattaa hirvittää, kun astut vieraaseen tilaan, jossa tulisi tavata uusia ihmisiä. Kouluttaja Sue Tonks naurattaa osallistujia, mutta puhuu samalla asiaa: miten esimerkiksi oman ryhmän voi jättää avoimeksi uusille ihmisille liittyä seuraan tai sulkea keskustelun huomaamattaan muilta.

Tonks pyytää kaikkia muistamaan ainakin kaksi sääntöä. Kun esittelee itsensä, tulisi sanoa ensin etunimi, pitää lyhyt tauko ja sen jälkeen uudelleen etunimi ja sukunimi (esimerkki Katri - tauko- Katri Lietsala.)

Toinen sääntö on, ettei ketään saa hylätä. Kohteliaampaa on Tonksin sanoin "parkkeerata" tuttava toisten ihmisten seuraan: etsiä esimerkiksi seurue, jossa oma tuttava voi aloittaa uuden keskustelun ennen kuin itse jättää tämän seuran.

- So host the party even if you are not the host! - Sue Tonks, Power Networking -työpaja 14.4.2009 -

Suurin osa ihmisistä arvioi toisen kolmessa sekunnissa ja ensivaikutelmalle on merkitystä, jatkuuko keskustelu vai ei. Verkostoitumisen muistisääntö on Sue Tonksin mukaan KLT (know, like, trust). sekä riittävä henkilökohtainen loiste: SHINE (smile-handshake-eye contact-name-enthuse).

Sue Tonks saa verkostoitumisen kuulostamaan lähes tieteeltä kertoessaan, että jopa nimilapun paikalla on merkitystä. Kun se on oikealla puolella, lappu näkyy parhaiten myös kätellessä. Lisäksi naisten tulee laittaa kyltti solisluun yläpuolelle, jotta miesten on helpompi pitää katseensa pois rinnoista. Hm.

Jos ei jaksanut osallistua, oikaiseminen ei kannata enää verkostoitumisen toivossa.

- Ihmisten tulee ansaita oikeus ottaa yhteyttä sinuun. Surkeaa, kun joku lähettää viestin, että en ehtinyt tapahtumaan, mutta huomasin nimesi listasta ja alkaa sitten markkinoida. Ei sellainen anna hyvää vaikutelmaa. - Sue Tonk -

Tärkeintä ei ole verkostoitua 60 ihmisen kanssa, vaan saada aikaan hyvä keskustelu ja muutama hyvä uusi tuttavuus ennen kuin tapahtuma on ohi. Käyntikorttinipulla kun ei tee mitään, jos kukaan ei muista käyntikortin antajaa.

Vaikka valmistautuu verkostoitumiseen huolella, kaupankäynti tavoitteena, ei saisi kuitenkaan näyttää vaanijalta, joka on googlettanut kaiken mahdollisen tiedon ennen ensitapaamista. Sen sijaan, että kertoo toiselle kaiken, mitä tästä tietää, on järkevämpää hyödyntää tieto fiksumpiin kysymyksiin, joista on iloa myös vastaajalle.

- Joku saattaisi vaikka puhua sinulle, joten on parempi tuijottaa nurkkiin, seinillä olevia tauluja, puhua puhelimeen, lukea jaossa ollutta esitettä tai ohjelmaa kolmatta kertaa ymmärtämättä lukemaansa ja tietysti jo ensimmäiseksi kiertää kohtaan, jossa voi olla selkä seinää vasten. Kun ihminen astuu tilaan, pitäisi muistaa, että kyse on networkista, ei neteatista ja netdrinkistä.

Sue Tonks tarjoaa sadan kysymyksen muistisääntöä, jolla pärjää missä tahansa tilaisuudessa, kun haluaa verkostoitua muiden ihmisten kanssa. Kuvittele eteesi auto (kulkeminen), talo (mistä tulit), käyntikortti (mitä teet), lentokone (matkustaminen ja lomat), tennismaila (vapaa-aika, harrastukset ja urheilu), sanomalehti (ajankohtaiset uutiset ja asiat, joita on meneillään markkinoilla tai maailmassa ylipäätään) ja perhe (jos perhe tuodaan keskusteluun, vasta sitten voi puhua tästä aiheesta).

Sue Tonks puhui Otaniemessä, kiitos järjestäjille hienosta tilaisuudesta! Järjestäjät in English Helsinki School of Creative Entrepreneurship and Aalto Entrepreneurship Society.

comments powered by Disqus