Näin vaihdat Facebook-profiilisi uuteen

Katri Lietsala // Facebook uudisti profiilisivujen ulkoasua ja jonkin verran myös toiminnallisuuksia henkilökohtaisiin sivuihin liittyen tänä yönä. Facebook-uudistus mahdollisti, että jatkossa Facebook-käyttäjä voi jaotella kaverinsa esimerkiksi sen mukaan, mikä on kaverin kotikaupunki tai mielenkiinnon kohde.

Vaikka tiedot ovat ennenkin olleet saatavilla, uusi Facebookin käyttöliittymä ohjaa helpommin lajittelemaan oman verkoston ihmisiä. Osalle tämä lienee jonkinasteinen järkytys, mikäli ei ole  tullut ajatelleeksi, että annettuja henkilökohtaisia tietoja käytetään tällä tavalla tietojen suodattamiseen.

Facebook vaihtoi visuaalisempaan ilmeeseen.

Nyt kuville annetaan enemmän tilaa.

Ensimmäiseksi uudistus ottaa silmään henkilön omalla Facebook-profiilisivulla, jossa aloitus näyttää mukavasti erilaiselta kuin ennen. Tosin tilapäivityksen merkitys näyttää pienentyneen, koska samalta riviltä lähdetään jakamaan tila, kuva, linkki ja video eikä tekstipäivitystä varten näy kenttää valmiina. Käyttäjästä kerrotaan lyhyesti perustiedot ja profiiliin on tuotu visuaalista ilmettä valokuvilla, jotka poimitaan suoraan käyttäjän omasta valokuva-albumista.

Oman Facebook-sivun valokuvat houkuttelevat ihmiset ehkä aiempaa hanakammin katsomaan ystäviensä kuvia, koska yksittäisistä valokuvista on helppo klikata itsensä koko kuva-albumin sisältöihin. Jos et pidä etusivullesi ilmestyvistä kuvista, vie hiiren kursori sen kuvan päälle, jonka haluat poistaa ja klikkaa kuvaan ilmestynyttä ruksia. Kuva poistuu näkyvistä, mutta ei albumista. Lisäksi Facebook hakee albumista tilalle uuden kuvan.

Varsinainen Facebook-profiilikuva on säilytetty ennallaan vasemmassa yläkulmassa. Sen alla on valikko sekä kavereista muutama kuva. Mysteeri tosin, miten Facebook valitsee, kuka näkyy omalla seinällä 10 ystävän tiivistelmässä, mutta selvitellään asiaa, kunhan on ehditty perehtyä uusiin ominaisuuksiin paremmin.

Joissakin verkkokeskusteluissa on kritisoitu, ettei Facebook anna mahdollisuutta erotella, kuka on oikeasti läheinen ystävä ja kuka ei. Ohje sivulla, josta voi hakea uuden Facebook-profiilisivun, opastaa, että jatkossa näin voisi tehdä. Kovin intuitiivinen tämä ominaisuus ei ollut eikä ohjeesta suoraan pääse kohtaan, jossa ryhmittelyn voisi tehdä. Ei ainakaan vielä. Ehkäpä tämä Facebookin ominaisuus on vasta tulossa?

Kun aikansa klikkailin, löysin oman Facebook-sivuni Muokkaa profiilia kautta sivun, jonka lopussa näkyi kohta Erityiset kaveruussuhteet. Facebook oli automaattisesti kaivanut sinne ainakin itselläni kaksi ryhmää Ystävät ja Perhe. Kumpikaan ei ollut minun luomani lista verkostoni jäsenistä, vaikka olen aiemmin ryhmitellyt verkostoni. Vain parin minuutin kuluessa ominaisuus ei enää löytynyt samaa kautta, joten Facebookissa taitaa olla käynnissä aktiivinen sivuston muuttaminen. Joutaahan tuota testailla myöhemminkin :)

Iloista itsenäisyyspäivää kaikille.

comments powered by Disqus