Epäonnistumisen päivä: Ei onnistumista ilman epäonnistumista

Tomi Terentjeff // Vietimme tänään Suomessa epäonnistumisen päivää. Päivän tavoite oli tehdä epäonnistumisesta hyväksyttävä, arkipäiväinen asia. Ilman epäonnistumisia ei synny uutta. Meille start-upeille epäonnistuminen on varsin tuttu asia, sillä 90 %:ia yrityksistä epäonnistuu ja vain 10 %:ia nousee menestykseen. Ilman epäonnistumisia ei siis voine syntyä menestystarinoitakaan.

Tässä meidän osallistumisemme epäonnistumistarinoihin:

Olimme tehneet tarjouksen asiakkaalle, mutta koska aikataulumme oli tuolloin hyvin kiireinen, oli ainoa vaihtoehto toimittaa tarjous perille. Lähdin aamulla Helsinkiin asiakastapaamisiin, mukanani valtava nippu paperia. Tarjouspyynnössä oli haluttu tarjous liitteineen vähintään kolmena kappaleena paperilla (mitä tapahtui sähköiselle asioinnille julkishallinnossa!?).

Aikatauluni oli päivälle tiukka, mutta olin laskenut, että ehdin toimittaa tarjouksen vielä viimeisen tapaamisen jälkeen.

Viimeinen palaveri venyi. Normista poiketen olin jättänyt rannekelloni kotiin. Kesken mukavan juttutuokion asiakkaan yhteyshenkilö säpsähti: "Oho, kello on jo kolme". Tässä kohtaa olimme keskustelleet jo yli kaksi tuntia syventyneenä asiakascaseen.

Nyt oli minun vuoroni säpsähtää. Tarjouksen deadline oli klo 15. Viimeinen vuorokausi vilahti hetkessä silmissäni, tarjouksen deadline oli umpeutunut. Hoidin asiakastapaamisen hymyillen loppuun, mutta poistuttuani rakennuksesta, irtosi ärräpäitä. Tarjoukseen käytetty työmäärä oli mennyt täysin hukkaan.

Kun näin hinnan, jolla kilpailija sai, toteutusprojektin, huomaan myös, että epäonnistumiseni tarjouksen toimittamisessa oli epäonnea potentiaaliselle asiakkaallemme. He maksavat huomattavasti enemmän toteutuksesta, mitä se olisi ollut tehdä Gemilo Socialilla, joka sisälsi jo ominaisuudet, joita tilaaja halusi. Jäljellä olisi ollut oikeastaan vain räätälöintiä.

Tarinan opetus: Älä ikinä jätä tarjouksen toimittamista viime hetkeen, aina voi tapahtua jotain yllättävää. Jatkossa en jätä mahdollisuutta inhimilliselle  erehdykselle.

"Fear of failure must never be a reason not to try something."

Hyvää epäonnistumisen päivää kaikille! Fail and learn!

comments powered by Disqus