Facebook toi aikajanan yrityssivuille

Arto Liukkonen // Facebook aikoo tuoda Aikajana-ominaisuuden ("Timeline") käyttöön kaikille yrityssivuille 30.3.2012 mennessä. Mahdollisuus ottaa aikajana käyttöön onnistui jo hieman ennen tiedotustilaisuuden alkua, ja kaikilla fanisivuilla on siis maaliskuu aikaa sopeutua muutokseen. Facebook tiedotti muutoksista 29.2.2012 pitämässä markkinointitapahtumassa.

Miltä Aikajana näyttää?

Aikajana koostuu neljästä tärkeästä osioista. Nämä osiot ovat:

 • kansikuva (engl. Cover photo)
 • profiilikuva
 • sovelluslaatikot
 • sekä itse aikajana.
 • Kansikuva on suuri kuva aivan sivun yläreunassa, jota sivun ylläpitäjä voi vaihtaa. Kansikuvan koko on kiinteä. Profiilikuva on kansikuvan vasemmassa reunassa. Myös tämän kuvan koko ja paikka on kiinteä. Sovelluslaatikot ovat heti kansikuvan alapuolella, joiden alta näkyivät aiemmin "Laskeutumissivu" (engl. landing page) -nimellä tunnetut sivut.

  Viestien korostus ja kiinnitys

  Aikajana mahdollistaa yksittäisten viestien korostamisen ("Highlight") ja kiinnittämisen ("Pin to top"). Korostamalla viestin viesti levenee kattamaan koko aikajanan. Näin käyttäjän on helpompi huomata tärkeät viestit aikajanalta.

  Viestin voi myös kiinnittää, jolloin Facebook nostaa sen viikoksi näkyville sivun ensimmäiseksi viestiksi. Viikon jälkeen viesti vaihtuu taas takaisin omalle paikalleen. Kiinnitetyt viestit erottaa pienestä lipusta viestin oikeassa yläreunassa.

  Mitä käy laskeutumissivuille ja Fanisivukoneelle?

  Aikajanaa käyttävillä sivuilla laskeutumissivua ei voi enää vaihtaa. Käyttäjä saapuu aina ensimmäisenä aikajana-näkymään. Vanhat laskeutumissivut ja välilehdet  toimivat, mutta ovat nyt yhden klikkauksen päässä.

  Hyvää muutoksessa on, että välilehdet saavat lisää tilaa, sillä niiden palsta ei ole pakotettu niin kapeaksi kuin aiemmin. Tämä mahdollistaa entistä näyttävämpien sivujen luomisen.

  Reagoimme Fanisivukone-palvelumme kanssa muutokseen välittömästi, ja teimme siitä yhteensopivan aikajanan kanssa. Aikajana tuo Fanisivukoneen kannalta kuitenkin merkittäviä uudistuksia, joihin käyttäjän itse tulisi reagoida tai tilata toimittajaltaan konsultointia.

  Tykkää / Ei tykkää

  Aiemmin Facebook päivitti laskeutumissivun sisällön automaattisesti siinä vaiheessa, kun käyttäjä painoi  Facebookin "Tykkää"-painiketta. Tämä mahdollisti , että käyttäjälle näkyvä sisältö voidaan vaihtaa riippuen, onko hän tykkääjä vai ei. Uudessa mallissa Facebook ei enää automaattisesti päivitä näkymää, mutta Gemilo on tuomassa tähän oman ratkaisunsa pian.

  Mieti sisältö uudelleen

  Koska sivu ei ole enää laskeutumissivuna, sivun sisältö on hyvä suunnitella uusiksi. Pelkkä banneri tai kaunis näkymä ei enää auta, vaan tilalle kannattaa tuoda toiminnallisuuksia, kuten videoita, kyselyitä, kuvakaruselleja ja arvontoja. Nämä kaikki onnistuvat Fanisivukoneessa ja avullamme edelleen. Suosittelemmekin jatkossa tekemään toiminnallisempia välilehtiä kuin aiemmin, koska käyntikorttimaisen, päivittyvän sivun merkitys on vähentynyt Facebookin muutoksen jälkeen. Fanisivukoneen teknologia mahdollistaa toiminnalliset välilehdet.

  Hyödynnä korostaminen ja kiinnittäminen

  Ohjaa käyttäjiäsi aktiivisesti tekemällesi alasivulle hyödyntämällä korostettuja julkaisuja sekä julkaisun kiinnittämistä. Alasivulle on edelleen mahdollista linkittää myös suoraan.

  Kysele, ole aktiivinen, ota yhteyttä

  Mikäli sinulla heräsi kysymyksiä aikajanan hyödyntämisestä tai siirtyminen uusittuun Facebook-sivuun pelottaa, ota yhteyttä meihin joko kommentoimalla alle tai lähettämällä yhteydenottopyyntö. Olemme tutustuneet aikajanan käyttöön jo yli puolen vuoden ajan. Kehitämme jatkuvasti uusia ideoita sen hyödyntämiseksi kaikille ja Fanisivukoneessa saat parhaat ideamme käyttöösi. Autamme myös erillisissä Facebook-sovelluksissa.

  comments powered by Disqus