Mikä on paras nettiselain? Oikea vastaus on..

Katri Lietsala // ..päivitetyin versio selaimesta.

Käytännössä neljä www-selainta hallitsee markkinoita: Internet Explorer, Google Chrome, Safari ja Mozilla Firefox.  The Next Web uutisoi viikon alussa, että Chrome olisi käytetyin selain ohittaen piirun verran Microsoftin Internet Explorer-selaimen.

Moni jakoi uutista, miten Googlen vuonna 2008 lanseeraama nettiselain oli viimein kirinyt muiden selaimien ohi ja sillä olisi yli 30 prosenttia kaikista käyttäjistä.

Kaikki eivät allekirjoita Chromen suosiota. Esimerkiksi NetMarketSharen tilaston mukaan IE hallitsee edelleen ja osuus olisi yli puolet kaikista käyttäjistä. Firefox tulisi hyvänä kakkosena, Chrome sen kannoilla.

Tarkkaan ottaen StatCounterkin tiedotti omalla sivullaan, että Chrome oli yhden päivän ajan käytetyin nettiselain maailmassa. Selain saavutti StatCounterin mukaan suosiota etenkin Intiassa, Venäjällä ja Brasiliassa.

Olisin liittänyt StatCounterin sivulta tilasto-liitännäisen (html snippet), mutta ainakaan itselläni se ei toiminut tänään. Toivottavasti tilaston taso ei ole samanlainen.

Miksi päivitetyin selain on paras selain?

Meille riittäisi, että asiakkaat ja heidän käyttäjänsä muistaisivat päivittää selaimensa säännöllisesti. Tiedän kokemuksesta, että tämä ei kuitenkaan onnistu joka paikassa. Osassa yrityksiä ja julkishallintoa jopa selainpäivitykset kulkevat vain tietohallinnon kautta.

Mikä pahinta, joitakin selainversioita ei päivitetä uudempaan, koska aiemmin tilattu, kallis järjestelmä toimii vain vanhalla selaimella - ja tämän vuoksi kaikki saman organisaation ihmiset pakotetaan käyttämään kyseistä versiota kyseisestä selaimesta. Järjestelmäpäivityksen arvioidaan maksavan vielä enemmän kuin sen, että käyttäjät tuskailevat vanhan selaimen kanssa.

Aiemmista teknologiahankinnoista ehkä vuosikymmenen jos toisenkin takaa aiheutuu ikävä lieveilmiö. Se valitettavasti vaikuttaa meihin muihin teknologiatoimittajiin eikä vain vanhan teknologian ylläpitäjään ja sen käyttäjiin. Tilaajat saattavat uusissakin hankinnoissa vaatia tukea vanhentuneelle selaimelle vaatien uutta palvelua toimimaan pahimmillaan jopa selainversiossa, josta selainversion kehittäjäkin on jo kehottanut luopumaan.

Microsoft kehottaa esimerkiksi hautaamaan IE6-selaimen (ks. countdown-kampanjasivusto). Tämä nettiselain otettiin käyttöön yli 10 vuotta sitten ja uusin Microsoftin kehittämä selainversio on jo numerolla 9. Silti yli 4 %:ia kaikista maailman Internet-käyttäjistä jatkaa sitkeästi päivittämättä selaintaan IE6:sta uuteen.

Kehittäjille ja graafikoille vanha selain lisää aina päänvaivaa. Se syö toimittajan resursseja, koska näkymiä ei tarkistetakaan enää esimerkiksi neljälle eri nettiselaimelle, vaan vielä vanhoillekin versioille.

Uudet selaimet tukevat paremmin toiminnallisuuksia, joita nykyajan webissä on mahdollista tarjota. Niitä on lähes poikkeuksetta myös mukavampi käyttää. Turvallisuushakuiset netissä surffaajat tietävät, että vanhoissa selaimissa voi olla myös tietoturva-aukkoja, jotka uusimmista selainversioista on jo korjattu. Jo näistä syistä yksittäisen käyttäjän kannattaisi käyttää toista selainta kaikissa muissa verkkopalveluissa kuin siinä reliikissä, jota vielä hintasyistä mahdollisesti käytetään vanhentuneessa selaimessa.

Tämä blogi on kirjoitettu Firefoxissa.

Päivitä selaimesi tai ala käyttää eri selainta. Tänään.

Google Chrome

Mozilla Firefox

Microsoftin IE 9

comments powered by Disqus