Gemilo Platform laajeni: Näin toimii kuva- ja videokaruselli

Katri Lietsala // Gemilon video- ja kuvakaruselli toimii upeasti visuaalisena elementtinä, joka auttaa paremmin hahmottamaan laajojakin kokonaisuuksia ja nostamaan parhaimmat herkut esiin.

All Bright Tampere 2012. Gemilon kuva- ja videokaruselli.

Karusellin muokkaustilaan pääsee etusivulta ilman vaikeita hakupolkuja tai uppoutumatta sen syvällisemmin sivuston päärakenteeseen. Selkeä Muokkaa -teksti näyttää, mistä muokkaustilan saa auki ja mihin osioon muokkaus liittyy.

Karuselli tukee valokuvia ja videoita. Ylläpitäjä kirjoittaa valokuvaan haluamansa kuvatekstin. Hän voi lisätä kuvatekstiin myös linkin. Linkki vie url-osoitteeseen, jonne asiakkaamme haluaa kävijöitään ohjata. Jos linkkiä ei ole, kuvateksti näkyy tavallisena tekstinä ilman linkityksiä.

Karuselli voidaan jakaa teemoihin.

Karuselli-teemat sisältävät useita kuvia ja videoita. Kuvista ja videoista näytetään automaattisesti muodostetut peukalonpääkuvat (engl. thumbnail). Kun pikkukuvaa klikkaa, se avautuu karusellinäkymään isona.

Jos kuvia on enemmän kuin pikkukuvina mahtuu karusellinäkymään, käyttäjä voi selata pikkukuvia nuolilla eteen- ja taaksepäin, kunnes löytää riittävän mielenkiintoisen kuvan katsottavaksi isompana.

Kuvien ja videoiden järjestäminen

Gemilon julkaisujärjestelmän käyttöliittymä on yksinkertaisen mukava käyttää eikä vaadi laajempaa teknistä osaamista edes ylläpitäjältä. Tästä on hyvä osoitus vaikkapa kuvien järjestäminen: Ylläpitäjä järjestää kuvat haluamaansa järjestykseen tarttumalla kuvan otsikkoon muokkaustilassa ja raahaamalla sen haluamaansa kohtaan listassa (engl. drag and drop eli tartu ja raahaa). Ominaisuus on nyt asiakkaidemme käytettävissä kuva- ja videokarusellissa.

Gemilon julkaisujärjestelmän Tartu ja raahaa -ratkaisu toimii erinomaisesti vaikkapa sivustoilla, joissa on vahva visuaalinen ilme ja isot kuvapaikat, mutta sisältöjen tärkeysjärjestys saattaa vaihdella useinkin. Kuva- ja videokarusellista tuttu ominaisuus on ollut käytössä esimerkiksi FremantleMedian etusivulla.

Embed-videot säästävät palvelintilaaa

Karusellin videot voi tuoda vapaavalintaisesti sekä Vimeosta että YouTubesta. Käyttäjä katsoo haluamansa videon suoraan karusellissa (engl. embedded video player) eikä hänen tarvitse klikata ulos sivustolta missään vaiheessa.

Karusellin muokattavuudesta on pyritty tekemään mahdollisimman joustava käyttäjälleen. Siksi kunkin karuselliin lisätyn kuvan kuvateksti on muokattavissa jälkeenpäin ja kuvatekstiin on vaihdettavissa eri kuva poistamatta jo kertaalleen kirjoitettua tekstiä. Jos kuvatekstiä ei ole, sen voi jättää lisäämättä ja kuva näkyy edelleen yhtä hienosti kuin ennenkin.

Kun kyse on julkisista videoista, asiakkaamme säästävät palvelinkuluista käyttämällä hyödyksi sosiaalisen median tarjoamia ilmaisia videosivustoja, kuten YouTubea ja Vimeota. Samalla säästyy työaikaa, koska kertaalleen markkinointimielessä lisätty video toimii linkittämällä myös takaisin omille sivuille.

Jokin videoista voi tulla Vimeosta ja toiset YouTubesta. Teknologia ei tätä estä.

Jos kyse on sisäisestä sivustosta, jonka karuselliin ei voi tuoda videoita ulkopuolisista palveluista, kuten Vimeosta ja YouTubesta, videon saa lisättyä turvalliselle palvelimelle, josta videoita näytetään vain esimerkiksi intranetin käyttöoikeuksien mukaisesti yrityksen omalle henkilökunnalle. Toimitamme palvelintilan osana SaaS-ratkaisua.

Monta karusellia samalla sivulla

Kun karuselleista oikein innostuu, voi tuntua, ettei yksi enää riitä. Asiakkaidemme toiveesta Gemilon järjestelmässä yksittäinen sivu voi sisältää useita karuselleja.

Tästä on erinomainen esimerkki Visit Tampere. Sivusto on laaja, kolmekielinen matkailuportaali, jota ylläpitää kehitysyhtiö Tredea. Heidän karusellissaan on neljä pääteemaa ja niiden lisäksi vielä 2 alateemaa. Kullekin kielelle on tilaajan pyynnöstä oma kielikohtainen karuselli.

Lisäksi jokaisen kielen etusivulla voi olla oma selattava osio, joka sisältää teksti- ja kuvapaikan. Käyttäjä saa selattua sisältöjä helposti eteen- ja taaksepäin siirtymättä etusivulta pois. Ratkaisu helpottaa sisältöjen tarjoamista pienissä paloissa kävijälle. Kun sopivan kiinnostava kohde löytyy, käyttäjä klikkaa sivustossa syvemmälle tutustumaan sisältöön paremmin.

Visit Tampereen tapauksessa toteutimme myös viikko-ohjelman.  Viikko-ohjelma on selattavissa päivien mukaan. Kullekin päivälle saa päivän tärkeimpiä tapahtumia listattuna. Viikko-ohjelma soveltuu erityisen hyviin jatkuviin, toistuviin tapahtumiin, jotka ovat samoja viikosta toiseen pitkänkin ajan ja jotka ylläpitäjä haluaa nostaa näkyvästi esiin.

Monen karusellin sivustot

Visit Tampereen karusellin erikoisuus on kartta-upotus (Google Maps). Ylläpitäjä voi vaihtaa kartalla näkyvää sijaintia ja sijainnin yhteydessä näkyvää tekstiä.

Tämä antaa hienot mahdollisuudet päivittää kartalle esimerkiksi ajankohtaisimman matkailukohteen vaikka päivittäin. Nyt liikkeelle lähdettiin näyttämällä, missä matkailuneuvonta sijaitsee.

Uusittu etusivu ja kuvavirta-osio päivitettiin Visit Tampere -sivustolle viime viikolla. Otamme mielellämme vastaan tietoa käyttökokemuksista.

Soita: Katri 040-7499072 tai Tomi 040-5685117.

Gemilon platform on monipuolinen kotimainen järjestelmä, jota on sovellettu useisiin eri käyttötarkoituksiin. Valikoimaan kuuluvat intranet, yhteisöalusta, oppimisympäristö ja julkaisujärjestelmä, jolla voi päivittää www-sivustoja. Jatkossa näissä kaikissa on otettavissa käyttöön Gemilon kuva- ja videokaruselli

comments powered by Disqus