Facebook USA: Jopa yksi viidestä osti Facebook-kommentin tai -mainoksen perusteella

Katri Lietsala // Reutersin ja Ipsoksen tutkimuksen mukaan joka viides amerikkalainen Facebookin käyttäjä on ostanut Facebookissa olleen mainoksen tai Facebookissa annetun kommentin perusteella jotain. Jotta kauppa ei suotta innostuisi, Reuters uutisoi, että neljä viidestä käyttäjästä ei ole ostanut mitään Facebookissa julkaistujen mainosten tai Facebook-kommenttien perusteella.

Kyse on tavasta, miten tuloksen haluaa tulkita.

Toimittajat oikaisivat samaan ruotuun Suomessa niin kuin listani alla osoittaa. Saatiin itseään toistavia otsikoita, joiden perusteella heikkohermoisempi päättelee, ettei kannata enää mainostaa Facebookissa. Yllättävän vähän kukaan jaksoi miettiä omaa otsikointiaan.

Helsingin Sanomat toisti Reutersin (STT:n?) tulosanalyysin toteamalla otsikossa: Tutkimus: Facebookin mainokset eivät houkuta ostamaan. Entäpä muu suomalaismedia, joka Facebookin kanssa kilpailee mainosrahoitteisesta tulovirrasta?

 • Maakuntalehdet jatkoivat Reutersin näkökulmalla (Etelä-Saimaa, Etelä-Suomen Sanomat: Vain harva ostaa Facebook-mainoksen perusteella, Kaleva , Karjalainen, Aamulehti: Onko Facebookin alamäki nyt alkanut?)
 • kuin myös valtakunnallinen tv (MTV3: Tutkimus: Facebookin mainokset eivät houkuta ostamaan, Nelonen: Tutkimus: Facebookin mainokset eivät houkuta ostamaan
 • ja tietysti iltapäivälehdet (Ilta-Sanomat: Kannattiko listautua, Facebook? Mainoksilla ei mitään virkaa).
 • Taloudesta kiinnostuneessa mediassa sama lopputulos (Kauppalehti:  Facebookin mainokset eivät houkuta ostamaan)
 • Hain Googlella Yle.fin sivuilta. En löytänyt yhtään tulosta. Menin Ylen sivuille ja kirjoitin hakukenttään Facebook, suodatin tuloksia ensin lajittelulla viimeiset 24 tuntia ja sen jälkeen viimeiset 2 päivää. Haun kautta ei noussut Yleltä yhtään juttua Facebook-mainosten ja kommenttien merkityksestä ostopäätöksiin. Joko haku ei toimi uudistuneilla Ylen sivuilla tai Yle on ohittanut tämän uutisen kirjoittamatta.

  Toivon jälkimmäistä. Ehkä päätökseen on vaikuttanut, että kysely koski vain amerikkalaisia ja siihen vastasi vain 1032 ihmistä. Tilanne Suomessa voi siis olla paljon heikompi TAI paljon parempi. Se vaatisi tutkimista.

  Miten paljon on yksi viidestä eli viidennes?

  Kun Tekniikka&Talous kuvailee suomalaisia aktiivisiksi verkkokaupassa, toimittaja painottaa jutussa, että viidennes suomalaisista ostaa verkkokaupasta ulkomailta tavaraa tai palveluja. Siis jopa yksi viidestä. Eikä meille silti suostuta toimittamaan tänne jokaisesta verkkokaupasta.

  Reuters uutisoi vielä kevättalvesta sähkökirjojen buumista. Mikä oli peruste? Se, että yksi viidesosa amerikkalaisista lukee sähköisiä kirjoja (engl. e-books).

  Jos kyseessä olisi niin sanottu "Facebookin viidennes" käännös varmaan menisi seuravaasti: "Neljä viidestä ei osta." "Neljä viidestä ei lue."

  Neljä viidestä on enemmän kuin yksi viidestä, joten sillä perusteella hyvä nostaa otsikkoon, mitä enemmistö tekee. Jos taas miettii, että yksi viidestä ostaisi tuotteita tai palveluja Facebookissa olevan mainoksen tai kommentin perusteella, niin laskeminen muuttuu mainostajallekin kiinnostavaksi. Siinä kannattaa suhteuttaa mainoksen hinta ja kysyä kilpailevalta mainostilalta, miten iso osa niistä on johtanut ostoihin.

  Minut yllätti, että jopa yksi viidestä ostaa Faceboookissa olevien kommenttien ja mainosten perusteella. Ainakin amerikkalaisotoksen perusteella. Kuvittelin luvun pienemmäksi, koska niin moni sanoo ohittavansa ainakin mainokset katsomatta niitä ollenkaan. Kommenttien olin uumoillutkin toimivan paremmin, koska se on suosittelua, joka perustuu luottamukseen, että kommentoija on oikeassa.

  Miten Facebookille käy?

  Kolmannes amerikkalaiskäyttäjistä koki pikkututkimuksen mukaan Facebookin tarpeettomaksi tai tylsäksi ja on vähentänyt Facebookin käyttöä puolen vuoden aikana. Tästä on ehkä vielä vaikea vetää johtopäätöstä, että Facebook olisi kokemassa MySpacen kohtalon hiipuen sivumpaan tai Yahoon huonot lukemat, mutta onhan tuo jonkinlainen signaali kyllästymisestä.

  Aika näyttää, ennakoiko Reutersin tilasto, että markkinoilla on tilaa jo uudelle palvelulle vai laajempaa vetäytymistä Facebookin kaltaisista julkisista ja puolijulkisista verkostoista.

  900 miljoonaa käyttäjää riittää mediajätiksi. Kaksi kolmesta amerikkalaisesta Facebookin käyttäjästä käyttää Facebookia vähintään saman verran kuin ennenkin ja 20 %:ia jopa enemmän kuin ennen.

  Elämä on matematiikkaa. Ilmalogiikkaa. -Mariska

  Avainsanat

  comments powered by Disqus