Oletko töissä vai teetkö töitä?

Viaton kysymys, mutta tärkeä ajatus: Oletko töissä? Meistä monelle on luonteva vastaus on, että Olen.  Samalla puhutun ja kirjoitetun kielen kautta rakennamme omaa todellisuuttamme, jossa työssä pärjää, kunhan on.

Entäpä jos, että töissä ei saisi eikä edes haluaisi vain olla, vaan on ilo työskennellä, luoda ratkaisujasaada aikaan tuloksia?

Mieti hetki mielikuvaa: Olla töissä. Se tarkoittaa, että töitä on, mutta töille ei välttämättä tehdä mitään. 

Jos on kokematon meditoija, tietää, miten oleminen on alkuun kaikkea muuta kuin vaivatonta. Jalat puutuvat, pään pitäisi olla tyhjä, mutta ei vain ole. Kumma kyllä työpaikoilla sama tilanne onnistuu monilta puolivahingossa - työergonomian ansiosta ilman raajojen puutumista. 

Tekemättömyyden kulttuuri on samanlaisen henkisen taputtelun tulosta kuin suomalaisten lihominen. Aina löytyy jostain asiantuntija, joka vapauttaa yksilön ikävästä vastuusta. Vähän niin kuin Pekka Puska aikoinaan totesi: "-- ympäristömme on muuttunut lihomista edistäväksi". 

Kun vaakani viime viikolla näytti 1,5 kiloa enemmän, on ihana, joskin täysin valheellinen, ajatus, että syy ei ole minun, vaan ympäristön, joka tarjosi suklaalevyjä nopeammin käteen kuin kuntosalin oven, joka oli yhtä kaukana kuin paikka, josta herkut oli haettu.

Ikävä kyllä oleminen yritystoiminnassa johtaa harvoin, jos koskaan kasvuun, ellei tekemättömyys ole myytävä palvelu. Pahimmillaan pelkästä töissä olemisesta seuraa irtisanomisia ja lomautuksia, ja niitä on riittänyt. Kunnissa ja julkishallinnossa pelkällä olemisella saadaan aikaan kestävyysvaje ja valtion tasolla, että maasta tulee korkean velkaantumisriskin maa. Se maa sattuu olemaan nykyisin Suomi.

Tasan viikon päästä alkaa Sallassa oikein Ei tapahdu mitään -viikko. Monen työntekijän ja johtajan päässä näitä viikkoja on vietetty vuosia.

Tänään on maanantai. Nyt ja tässä on oikea hetki muuttua. Siksi pyydän sinut mukaan muutokseen, joka alkaa yksinkertaisesta harjoituksesta: Tee jotain tänään paremmin kuin ennen. 

Samalla sanoudut irti henkisestä laiskuudesta, innottomuudesta ja pysähtyneisyydestä. Otat tilalle päättäväisyyden. Innostut, koska saat paljon hyvää aikaan ja yhtäkkiä töissä olemisen sijasta olet liikkeessä. Tästä liikkeestä seuraa hyvää. 

Seuraavassa kirjoituksessa kerron muutaman kysymyksen, joilla pääsee eteenpäin. Tänään olet omillasi, mutta pärjäät kyllä.

comments powered by Disqus