Käytän Instagramia päivittäin, joten oli helppo huomata, että Charlottesvillen jälkeen ei jaettu Peace, love & understanding -sisältöä. Sen sijaan viha on kasvattanut vihaa.
Tarvittiin vähän Porvoota pienempi amerikkalaiskaupunki Charlottesville ja 32-vuotiaana kuollut Heather D. Heyer. USA ja Eurooppa huomasivat nukahtaneensa. Skinit, uusnatsit ja äärioikeisto järjestäytyneinä, sananvapauden varjolla ajamassa omaa asiaansa kuin rodulla, värillä tai uskonnolla voisi määritellä kokonaisia kansallisuuksia - tai yksittäisiä ihmisiäkään.
Instagramissa on jahdattu Charlottesvillessä soihtujen kanssa kulkeneita kiihkoilijoita. Kuvissa ja videoissa ihmiset näkyvät omilla kasvoillaan, joten on tultu kauas tilanteesta, jossa kasvoja ei haluttu näyttää (vrt. Ku Klux Klanin huput).
Charlottesvillen jälkeen Trumpilla oli tilaisuus näyttää, ettei USA hyväksy rasismia missään muodossa. Tilaisuus jäi käyttämättä.
Ennen kuin ehdin julkaista blogissa Charlottesvillestä, tuli Barcelonan isku. Sitten Turun puukotus.
Viime sunnuntaina muslimit marssivat Barcelonassa muistuttaen, ettei muslimi ole synonyymi terroristille.
Eroon domainista, sivuston ylläpidosta
Palataan Charlottesvilleen. Niin paljon kuin hyvää masinoidaan netissä, myös kiihkoilevat rasistit ja uusnatsit hyödyntävät verkkoa.
Twitterissä etsittiin, mikä yritys suostuisi ottamaan kyseenalaisen domainin ylläpitoon, joka Wikipedian mukaan oli uusnatsien käytössä.
Charlottesvillen tapahtumien jälkeen GoDaddy pyysi asiakastaan siirtämään domaininsa muualle (New York Times). Sivusto pyrki Googlelle domaininsa kanssa. Google perui rekisteröinnin käyttöehtojensa vastaisena (Verge). Kyseisen www-osoitteen hallinnasta tuli vaikeaa. Domain-nimien hallintaa tekee liuta yrityksiä, mutta yksikään yritys ei halua ylläpitää domainia (Ars Technica).
Osalla toimenpiteet ovat ehkä pelkkää markkinointia, mutta itse haluan uskoa, että yrityksien johto ymmärtää todellisen yhteiskuntavastuunsa ja toimii sen vuoksi oikein.
Se, että yksi osoite painetaan alas, ei valitettavasti poistanut kyseistä sivustoa kokonaan, vaan näyttää työntäneen sisällön Tor-verkkoon.
Onko parempi jättää asianomaiset kiehumaan itsekseen hämärään? En tiedä. Kun keskustelu siirtyy Toriin, seuraamisesta tulee vaikeampaa ei vain kiihkoilusta kiinnostuneille, mutta poliisille, joka ehkä voisi ennakoida ja estää asioita. Tosin siihen ei aina riitä edes vihje ennakkoon suullisesti, kuten Turun tapauksessa on käynyt ilmi.
Netissä pystyy vaikuttamaan. Jigsaw kohdentaa terrorismin vastaiset viestit värvääjille!
Yritysten vaikutusvalta
Sosialinen media ei ole kaventanut yhtiöiden mahdollisuutta vaikuttaa asioihin eikä yhtiöiden mahdollisuutta tulla näkyväksi oman toimintansa ansiosta. Tuoreimmat esimerkit ovat USA:sta.
Elon Musk jätti Trumpin neuvonantaja-tehtävät ilmastosopimus-päätöksen vuoksi. Merck, Intel ja Under Armour jättivät Trumpin tuotannollisen teollisuuden neuvoston, kun USA:n presidentti ei selkein sanoin tuominnutkaan maansa #vanillaisis-joukkoja.
Oma pieni yritykseni vaikuttaa yhteiskuntaan on nostaa tämä asia myös Gemilon blogissa esiin, koska jos luulit, että rotuviha on menneen maailman varjoja, katso Elle Reeven haastattelu. On ajankohtaisempaa kuin koskaan vastustaa rasismia ja toimia ihmisoikeuksien puolesta.