Hei, robotti Anna tässä hei

"Hei, se on messujen robotti-soittaja Anna tässä.."

Kuva naisesta joka on robotti


Siihen meni 10 sekuntia elämästäni. Tuut tuut tuut. Löin luurin bittiin, koska soittajalla ei ollut korvaa. Kiitos, mutta ei kiitos.

Ehkä joku kaunis päivä tekoäly on sitä luokkaa, että juttelen mielelläni puhelimessa, chatissa ja sähköpostissa robotin kanssa. Tänään en ollut valmis.

Tajusin reagoineeni varsin nopeasti, koska tunsin, että minua ei arvostettu edes yhden ihmiskontaktin vertaa. Robotin kanssa asiointi ei kiinnostanut aiempien huonojen teknologiakokemusten vuoksi.

Yrittäjänä ei ole varaa olla vastaamatta puhelimeen. Soittaja voi olla asiakas, joka haluaa ostaa yrityksen tuotteen tai palvelun, joten puheluihin on vastattava.

Ehkä alan tehdä niin kuin yksi kanssayrittäjä. Hän ei vastaa kenellekään ennen kuin on tarkistanut, että löytää puhelinnumerolle omistajan. Hän haluaa tietää, kuka soittaa, ellei soittaja ole jo omissa yhteystiedoissa.

Robotiikkaa ei pääse pakoon

Kirjoitin viime vuonna, miksi markkinointiautomaatio ei vain aina toimi. Robotin soitettua minulle aloin miettiä, kannattaisiko jopa laittaa luomu-markkinoinnista ja luomu-palvelusta oman yhtiön nettisivulle asiakaslupauksemme: "Palvelemme inhimillisesti: Ihmiseltä ihmiselle."

Todennäköisesti ei vie kauan - tai ehkä on jo mahdollista - että puhelimeensa voi ostaa robotin, joka vastaa ja keskustelee soittajan kanssa. Myyjän robotti saa sitten yrittää tekoälyllään vakuuttaa ostajan robotin puhelimessa ja samaan aikaan sähköpostiliikenne täyttyy automaattisista roskaposteista, joissa botit tuuppaavat toisilleen viestejä. Niitä ei haittaa, kunhan kaistaa ja palvelintilaa riittää. Robotti tilaa toiselta robotilta ja tekoäly ohjaa auton ilman kuskia automatisoidun varaston pakattua kyytiin tilauksen tavarat. HR-puolella on algoritmiensä verran reilu Jim päättämässä, kuka saa työpaikan.

Verottaja saisi laittaa haittaveron robotti-markkinointia ja robotti-myyntiä tekeville yhtiöille, mutta tätä tuskin tapahtuu. Johan veropäätöksetkin tehdään koneellisesti.

Ihminen tässä hei, kelpaako?

Soitan säännöllisesti ns. kylmiä soittoja. Eihän se aina kivaa ole. Vastaaja voi ajatella samalla tavalla kuin minä robotista, eikä halua antaa minuuttiakaan päivästään kuunnellakseen, mitä tarjoan.

Onneksi moni puheluista on mukavia henkilökohtaisia kohtaamisia toisten yrittäjien kanssa.

Sen ystävällisempi henkilö vastaa, mitä tutumpaa myyntityö ja yrittäminen hänelle on. Kun tarjoamani palvelun tai tuotteen hankinta on ajankohtainen, yhteydenotto puhelimitse on palvelua jo itsessään eikä vain myyntiä. Kokeneet ostajat tietävät tämän. Soitanhan asialla, josta ostajan oma liiketoiminta voi hyötyä ja heidän yrityksensä on valittu monen muun yrityksen joukosta siksi, että haluamme heidät asiakkaaksi.

Jos hankinta ei ole ajankohtainen nyt, no hard feelings. Säästää kummankin aikaa, kun sovitaan, milloin kannattaa palata asiaan - tai jos ei kannata. Kun ei lue ulkoa opittua myyntispiikkiä kuin robotti, voi kumpikin oppia uutta toiselta puhelun aikana.

Ehkä Suomessa on vielä joku yrittäjä, joka arvostaa henkilökohtaista kontaktia ja yhteydenpitoa? Jätä minulle yhteystiedot. Palvelemme.

comments powered by Disqus