Hae menestystä vastatuulesta

Muuta maailmaa

Kun startup-sijoittaja, kirjailija Kim Väisäseltä kysyy, miten yritys menestyy, vastauksia on useampi.

- Pitää oikeasti tehdä jotain, mikä vähän muuttaa maailmaa.

Jos haluaa kehittyä nopeammin, pitää myös pelata itseään parempia vastaan.

- Ainoastaan vastatuuli tekee viikinkejä. Kilpailu tekee sinusta paremman, Väisänen pohti.

Vain yrittämällä on parempi mahdollisuus onnistua - ja joskus jopa menestyä.

- Oikeaa yrittämistä on, että menee tappiosta toiseen, mutta ei menetä kiinnostustaan!

Väisänen puhuu kokemuksen syvällä rintaäänellä: Havusportin konkurssi vei 257 000 euroa. Hän sijoittaa edelleen ja portfoliossa sijoittajan riskiä on pienennetty hajauttamalla sijoitukset useaan eri yhtiöön. Vain muutama potentiaalisin saa isoimman investoinnin.

Hyvä, parempi, me

Kim Väisänen muistuttaa, että hyvä ei enää riitä liiketoiminnassa. Kaikilla muillakin on hyvät tuotteet ja tarjontaa on paljon. Hän käytti esimerkkinä Applen kauppaa, jonne tulee 250 000 peliä vuodessa. Olemalla vain hyvä ei erotu.

On kehityttävä. Oltava paras.

Niissäkin asioissa, jotka eivät näy suoraan asiakkaalle.

- Paranna tuotetta. Paranna palvelua. Paranna prosessia, Väisänen listasi.

Niinpä. Paranna prosessia!

Väisänen kuvaili yritystoimintaa kokonaisuudeksi, joka on harmoniassa, kun sijoittajat ja yritysjohto näkevät tasasivuisen kolmion. Kolmio muodostuu näistä: 1) onnelliset ja tyytyväiset työntekijät, 2) onnelliset osakkeen omistajat ja 3) tyytyväiset asiakkaat. Ne takaavat menestyksen.

Myy ja markkinoi

Yrityksen on sijoitettava myyntiin ja markkinointiin, koska vain niillä voi enää erottua.

- Hyvät tuotteet kilpailevat koko ajan keskenään ja jos ei pysty erottautumaan myynnillä ja markkinoilla, ei ole mitään.

Hyvä tuote tai palvelu ei myy, jos se on sijoittaja Väisäsen sanoin "alan parhaiten vaiettu salaisuus".

Myyjille Väisänen jakoi kaksi vinkkiä. Muista kysyä, kuinka paljon on aikaa, koska tarina pitää sopeuttaa aikaan, jonka asiakkaan kanssa pääsee viettämään. Sen lisäksi pitää muistaa kysyä, kuka päättää.

- Voi olla, että olet julistanut väärälle ihmiselle, etkä ole puhunut vielä edes hankinnasta päättävälle.

Ei mikään ihme, että ns. kylmiä soittoja yritetään laittaa omien myyjien ja erilaisten buukkauspalveluiden sijasta jopa roboteille, vai mitä mieltä olet näistä Väisäsen esimerkin luvuista:

- Tammikuusta syyskuun loppuun soitettiin. Tavoitimme 3600 henkilöä 21 798 soitolla, liidin hinta oli 180 € ja tuotti nelinkertaisesti rahan, joka oli investoitu yhteydenottoihin. Arvioimme, että se kannatti.

Väisäsen esimerkki myynti-yhteydenottojen volyymeista muistutti, että puhelin käteen. Älä lannistu, vaikka kaikki eivät osta. Ajankohta voi olla oikea tilaukselle myöhemmin.

Onnistut!

Startup-sijoittaja tuumaili melko pitkään onnellisuuden reseptiä kehottaen erottamaan menestymisen ja onnistumisen toisistaan.

- Joku muu määrittelee menestyksen. Onnistuminen on aina suhteessa itselle asetettuihin tavoitteisiin.

Sijoittaja Kim Väisäsen tekisi onnelliseksi kutsu itsenäisyyspäiväjuhlaan. Ehkäpä hänen kannattaisi saada presidentiltä kutsu jo senkin vuoksi, että Väisänen on sijoittanut "tiketteihin" eli jo 19 yritykseen yhteensä yli 8 miljoonaa euroa. Konkursseja takana on kaksi. Hän on hakenut tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnon eikä silti ole käynyt tie linnaan.

Kuinka monta suomalaista alle viisikymppistä bisnesenkeliä tiedät, jotka ovat tienanneet pääomansa ja investoivat edelleen uusien yritysten uuteen kasvuun?

Blancco myytiin aikoinaan 60 miljoonalla, Väisänen kertoo omistavansa edelleen yhtiön osakkeita.

Valmistavaan teollisuuteen kuuluva Framery tekee kaikki tuotteensa Tampereella. Yritys nousi viidessä vuodessa sadan miljoonan euron liikevaihtoon. Väisänen on onnistunut menestyjä.


Kim Väisänen puhui yrittämisestä KPMG:n Hallitusti huipulle -seminaarissa lokakuussa Tampereella.

comments powered by Disqus