​Digitalisoi palvelut nyt

Digitaalisten toimintamallien ja palvelujen kehittäminen kannattaa, koska miksi siirtäisi kauemmaksi jotain, mikä on pakko kuitenkin tehdä.

- Arjen ahtaus johtuu tuhlatusta tulevaisuudesta. Jos ette nyt rupea tekemään, ei niitä ole huomennakaan olemassa! johtaja, tietokirjailija Mikko Mattinen, VRK, motivoi.

Mikko Mattinen henkil


Mikko Mattinen kehittää sähköistä asiointia, hän on kirjoittanut myös kirjan Mistä kasvua? Opas digiajan johtajalle.

Mattinen muistuttaa, että nykypäivälle on erityisen tyypillistä arvaamattomuus. Mikään ei pysy sellaisenaan pitkään: Kaikki muuttuu. Viesti on sama kuin filosofi Maija-Riitta Ollilalla.

- Ei dramaattisesti eikä välittömästi, mutta tulee kuitenkin. Älä lykkää, koska et voi arvata tulevaa. Joku päivä tullaan kuitenkin tekemään!

Mattisen mukaan digitalisaatio lähtee organisaatiossa liikkeelle, kun ensin tehdään periaatepäätös.

Päätöksiä on helpompi tehdä, kun huomaa, mikä kohta arjessa aiheuttaa turhaa kitkaa, heikentää asiakaskokemusta, järsii työntekijöiden hyvinvointia.

- Mitkä ovat asioita, jotka organisaatiossa kannattaa keskustella, kun joudutaan priorisoimaan, mihin laitetaan omia ihmisiä, rahoja ja aikaa? Mattinen kysyy.

Tee helpommin

Meistä jokaisella on vapaa-ajalla jo mahdollisuus käyttää lukemattomia erilaisia sovelluksia, ohjelmistoja ja palveluja niin tietokoneella kuin kännykällä. Jos digitaalisten palvelujen kehittäjä ei tiedä, miten kehittää oman organisaation prosesseja ja palveluja, Mattisen mukaan vastausta voisi etsiä omista käyttökokemuksista.

- Mieti, mistä olet pitänyt itse?

Mattinen kertoo esimerkkinä tykästyneensä puhelinsovellukseen, jolla saa maksettua kaivamatta korttia esiin ja kirjoittamatta enää kassalla koodeja. Käytön vaivattomuus viehättää. Silloin vanhoihin tapoihin ei halua enää edes palata.

Mikään keksintö ei syntyisi tai digitaalinen palvelu paranisi, jos tehtäisiin koko ajan vanhalla tavalla. Pitää uskaltaa kokeilla, jotta voi tehdä asioita helpommin kuin ennen.

Korvaa vanha toimintamalli paremmalla

Syysmyr

Kuva: Yhdessä ideoimalla uusia näkökulmia. Syysmyräkkä Rovaniemi 2019.

Digitaalisen palvelun kehittäjällä kannattaa olla avoin mieli. Mattinen kehottaa muistelemaan puhelimeen myytyjä soittoääniä, puhelinluetteloita, keltaisia sivuja ja Britannicaa.

- Kukaan ei arvannut, että tietosanakirjasta tulee maailman arvokkain yhtiö: Google.

Teknologia on tullut helpommaksi. Vuosikymmenten kehitys tietotekniikassa, laitteissa ja nettiyhteyksissä osoittaa, että tekniikka ei estä sähköisen asioinnin kehittämistä organisaatioissa.

Yksityiselämässä korvaamme vanhoja tapoja uusilla ilman, että olemme osanneet edes vaatia uutta palvelua. Joku vain päätti lähteä tarjoamaan digitaalisen palvelun eri tavalla kuin on totuttu - ja me tai ainakin osa meistä omaksuu palvelun käyttöön. Ajattele palveluja, kuten Instagram, Airbnb, Snapchat, Whatsapp, Uber.

Asiakkaat odottavat digitaalista palvelua

Yritysmaailmassa sähköiselle asioinnille on omat vaatimuksensa. Julkishallinnolle sähköisen asioinnin keskeisiä tavoitteita ovat asiakaskeskeisyys ja digitalisaation edistäminen, kansalaisten elämäntilanteisiin sopivat palvelut ja tietojen liikkuvuuden turvaaminen niin, että tietovarannot hyödynnetään.

Lappi-appi rautalanka ja sen esittelij

Kuva: Uusia ideoita julkishallinnon sähköiseen asiointiin. Syysmyräkkä Rovaniemi 2019.

Johtaja Mikko Mattinen, VRK, piti puheenvuoronsa Syysmyräkässä Rovaniemellä. Mattinen muistutti, että 21 vuotta vuonna 2019 täyttävä sukupolvi olettaa jo, että palvelut tarjotaan vähintään digitaalisesti, mielellään mobiilisti. Ihmisten ikääntyminen tuokin entistä valmiimpia digiasiakkaita julkishallinnolle ja yrityksille.

- Eikä vain valmiita, vaan entistä vaativampia. Suomessa on jo paljon aikuisia, jotka eivät ole koskaan käyttäneet lankapuhelinta!


Haluatko lukea vastaavia juttuja lisää?

Liittymällä Gemilon uutiskirjeen tilaajaksi, kuulet ensimmäisten joukossa alan uusinta tietoa ja näkemyksiä digitalisaatiosta.Seuraa Gemiloa myös LinkedInissä. Kiinnostuitko puhujasta, seuraa Mattisen Twitter @mikmat68

comments powered by Disqus