Teknologiatrendit 2020: Koneen kanssa, virran mukana

Teknologiat saavat aikaan niin ison muutoksen, että maailma virtaa. Koko ajan. Se on iso ero vanhaan maailmaan, jossa oli aiemmin aikaa valmistella muutoksia ja odotettiin, että tulee suvantopaikka.

- Virtaavassa maailmassa asiat, jotka ennen olivat paikallaan, muuttuvat koko ajan! filosofi, tietokirjailija Maija-Riitta Ollila, VTT tiivistää.

Ollillan mielestä jokaisen on seurattava teknologian kehitystä tiiviisti.

- Se, jolla on käytössään edistynein teknologia alalla, kerää suurimman voiton.

Luomuläsnäoloon perustuva liiketoiminta

Filosofi Ollila pohti, että haluamme kohdata jatkossakin toisemme ihmisinä.

- Arvostamme kokonaisvaltaista intensiivistä läsnäoloa. Arvostamme sitä myös rahalla.

Luomuläsnäololle on tarvetta. Yhtä haastetta ei ole pystytty kuitenkaan ohittamaan ja tämä takaa markkinat tekoälylle.

- Se, että meillä on ihminen kumppanina, maksaa maltaita.

Mietin, millainen osa jää ihmiselle teknologisesti todella pitkälle kehittyneessä ympäristössä. Oli mukava kuulla, että filosofin maailmassa ihmisellä on aina itselläänkin jokin rooli. Merkitys.

- Haluamme teknologiaa, joka parantaa ihmisten vuorovaikutusta.

Suunniteltu infra saa meidät käyttäytymään tietyllä tavalla. Tekoälyn avulla aletaan suunnitella parempaa maailmaa eikä vain tehdä "pelkkää" infraa. Tässä on ihmisellä tilaisuutensa loistaa: Keksi mitä asioita ratkaistaan tekoälyllä niin, että maailma on mukavampi paikka. Niin, että elinympäristö säilyy elinkelpoisena..

- Jos rakennamme älykaupunkeja, autonomiset ja älykkäät sähköverkot auttavat sellaisenaan sähkön säästämisessä, Maija-Riitta Ollila antoi esimerkiksi.

Ihminologia

Ollila ei halua asettaa ihmistä ja tekoälyä vastakkain.

- Kyse on näiden kahden vuorovaikutuksesta!

Esimerkiksi lääketieteessä edetään kohti täsmällisiä, yksilöityjä hoitoja. Siihen tarvitaan valtavia määriä dataa, jota tekoäly käsittelee, mutta samaan aikaan potilas muuttuu aktiiviseksi oman hoitoprosessinsa kehittäjäksi (esim. biohakkerointi) eikä vain datan lähteeksi.

Teknologia näkyy huonekaluissa. Hoitotuoli voi mitata kaiken mahdollisen ihmisestä, mutta tarvitaan ihminen istumaan, jotta on jotain mitattavaa ja ihmisen luottamus, että hän luovuttaa datansa.

Yleisöstä enemmistö viittasi välittömästi haluavansa istua kaiken mittaavaan tuoliin. Harva empi.

Yhä useammin opitaan koneen kanssa yhteistyössä. Se edellyttää uudenlaista johtamista työyhteisöissä.

Tämä on uudenlainen ajattelutapa, ei vain jokin koodi tai algoritmi, jonka voi nakata työyhteisöön!

Johtajan pitää ymmärtää huomioida, mitä tekoäly tuo tullessaan työyhteisöön ja asiakasrajapintaan. Pitää olla prosessit, joista dataa kertyy tai ei ole dataa, jota tekoäly voisi analysoida ja josta tekoäly saa luotua uutta sisältöä.

- Meillä on yhä enemmän pois opittavaa, Ollila muistutti.

Koodi hoitaa

Tekoäly korvaa ihmisen monessa kohdassa edullisempana, väsymättömänä ja nopeana tekijänä, olipa toimiala mikä tahansa. Tämä muuttaa työmarkkinoita.

Itsensä työllistäminen on entistä tyypillisempää ja moni saa leipänsä näistä: mikroyrittäjyys, alustatalous ja kotoa käsin työskentely.

Asiakaspalvelijarobotit yleistyvät. Autonomiset tekoälyllä toimivat ratkaisut korvaavat ihmisen.

Ollila heittää mielikuvan ilmaan leijumaan: Seksirobotit ovat tulevaisuuden kodinkoneita.

Kun autojen tekoäly on riittävän hyvä, pitääkö ihmisautoilu kieltää?

- Pitää ainakin niiden mielestä, jotka äänestäisivät kiellon puolesta. Itselläni ei ole vielä selkeää kantaa, Ollila kertoi.

Huomaan miettiväni, että ehkä autokouluja ei jonkin ajan kuluttua enää ole, ei ajokortteja eikä autoissa ns. kuljettajan paikkaa. Neutraali sukupuoleton poliisi-droidi lähetti sakon jo autonvalmistajalle, jonka ohjelmisto aiheutti kolarin. Samanaikaisesti toinen sakko meni infrastruktuurin valmistaneelle, jonka IOT ei vastannut autolleni.

Kuljettaja - 404 not found. Täällä on ihminen vain matkustajana.

Ollila vinkkaa, että tulevista ammateista saa ideoita lukemalla Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018-2037, jonka Tulevaisuusvaliokunta julkaisi vuonna 2018.

Maija-Riitta Ollila, VTT, puhui aiheesta tekoäly ja työn tekemisen transformaatio Tekoäly ja myynnin tulevaisuus -tapahtumassa Tampereen ammattikorkeakoulussa. Myyntitapahtuma oli ROBINS-tutkimushankkeen seminaari 1.11.2019.

comments powered by Disqus