Kuusi tapaa keksiä ratkaisu

Miten "käynnistää ajatushommat", kun ajattelee koko ajan jotain paitsi pysäyttäessään katseen paikalleen. Kuulin, että jostain syystä on mahdoton ajatella mitään, koska aivot käskevät silmiä pysymään paikoillaan. Kokeilin tietysti heti. Aika hyvin toimi. Ehkä onkin tärkein huomio, että ajatellakseen, mitä haluaa, pitää ensin pysäyttää ajatukset.

Kun pää on täynnä ajatuksia, mutta haluat löytää ratkaisun, kokeile yhtä tai useampaa näistä kuudesta tavasta, jotka auttavat ideoinnissa.

Kuusi tapaa

1. Pysäytä kohina.

Tee mitä tahansa mikä rentouttaa hetkeksi, niin ideointi helpottuu. Minulla toimii mikä tahansa liikunta, joka tuo energiaa ja on sen verran vaativaa, ettei voi muuta ajatella tai liike, johon olen ehdollistanut itseni meditaatiossa niin, että se rentouttaa heti. Joskus auttaa myös mielikuva, jolla kohinaa päässä voi vähentää. Joku toinen alkaa organisoida tavaroita eri paikkoihin tai järjestellä visuaalisesti miellyttäväksi. Ei kovin kaukana legopalikoilla leikkimisestä lapsena tai pikkuautojen laittamisessa jämptiin riviin. Sillä hetkellä ei etsitä ratkaisua, ollaan vaan. Löydä oma tapasi.

2. Keskittyminen

Varaa ajankohta. Keskity, mitä haluat saada aikaan. Aloita pienestä. Keksi ensin jotain. Siitä jatkat. Yhtäkkiä olet keksinyt sen, mitä pitikin.

3. Vertaaminen

Kokeile yllättävää lähestymistapaa, jos tyhjä arkki lamauttaa. Olen saanut ideoita selaamalla Instagramia ja pohtimalla, miten kummassa tämä toimisi jossain toisessa yhteydessä. Joskus hullulta tuntuvat ovat parhaita oivalluksia. Tämän blogijutun idean sain lukemalla LinkedInissä toisen henkilön kysymyksen ja vastaamalla ensin hänelle.

4. Kopioi, yhdistele ja sovella

Jos joku keksi hyvän tavan, sovella. Turhaa sivistyksen hukkaa yrittää keksiä tyhjästä. Joku on jo keksinyt varmasti jonkin tavan, katsele hetki ja tee omannäköinen ja mielellään tietysti parempi eli kehittyneempi. Ei ole pakko olla omalta toimialalta. Katso laajemmin. Juttele ihmisten kanssa.

5. Tee joku toinen päivä tai jonkun muun kanssa

Joskus mieli on niin ylikuormittunut, että on parempi aikatauluttaa asian miettiminen toiseen päivään. Jos se on mahdollista, tee niin. Jos ei ole, onko paikalla joku muu tai tavoitettavissa etänä sellainen ihminen, jonka kanssa voi pallotella yhdessä ideoita niin, että ratkaisu on lähempänä tai jopa valmis keskustelujen jälkeen.

6. Määräaika

Deadline on hyvä kannustin. Kun määräaika lähestyy, on pakko keksiä jotain itse - tai ostaa joltain muulta ratkaisu.


Gemilo Oy on tamperelainen ohjelmistotalo, joka kehittää ja ylläpitää MyGemilo-pilvipalvelua. Asiantuntijayrityksen ERP on ratkaisu, jota ei tarvitse enää keksiä. Se on meillä valmiina myynnin edistämiseen ja projektiliiketoimintaan, jossa pitää hallita tunnit ja laskuttaa työt.

Kirjoittajat

thumbnail_image thumbnail_image
Nimi Katri Lietsala
Tehtävänimike Toimitusjohtaja
Puhelinnumero 040 749 9072
Sähköposti
comments powered by Disqus