Katri Lietsala // Opiskelijat arvostavat Internetin oppimisympäristöissä käytettävyyttä ja mukautuvuutta, jolla ratkaisun saa personoitua itselleen sopivaksi. Avoimen lähdekoodin liitännäisten avulla perusoppimisympäristöstä tulee joustava. Liitännäisten lisäksi kaivattiin mahdollisuutta tilata yksittäisistä aiheista sisältöjä. Tähän tarpeeseen syötteet vastaisivat hyvin.
Shirley Williams kertoi AOIR-konferenssissa selvityksestä, jossa huomattiin, että Facebook näytti toimivan paremmin kuin yliopiston käytössä oleva Blackboard. Itse asiassa osa opiskelijoista näyttäisi oppivan sosiaalisten verkostojen kautta jopa ilman kurssimateriaaleja.
Williams listasi Blackboardin ongelmaksi, että siellä verkostoon kuuluvat aina luokkakaverit eivätkä esimerkiksi samasta aiheesta kiinnostuneet muut opiskelijat, saati jo valmistuneet tai eri vuosikurssin opiskelijat.
Lisäksi verkossa olevissa oppimisympäristöissä on usein ongelmana, että kurssin päätyttyä kurssilaisten verkosto katoaa. Näinhän on myös Moodlessa, jota Suomessa käytetään useissa kouluissa ja yliopistoissa? Moodlen tyyppisiä oppimisympäristöjä ei ankkuroida henkilökohtaiseen profiiliin, joka on kaiken ydin sosiaalisessa mediassa. Sen rakenne perustuu enemmän tiedostojen jakamiseen kuin verkostoihin, joissa sisältö virtaa.
Williams kertoi, että hänen yliopistossaan on mietitty oman oppimisympäristön rakentamista niin, että siinä voitaisiin hyödyntää Facebookista tuttuja ominaisuuksia. Toisaalta osa oppimisympäristöjen nykyisistä ongelmista johtuu koulujen omasta politiikasta ja budjeteista: siitä, miten vapaat kädet opiskelijoille halutaan antaa.
Yleisöstä kommentoitiin, että toisaalta kouluissa, yliopistoissa on aina ollut tavoitteena hoitaa opetus ja oppiminen omassa ympäristössä epämuodollisen vapaamman ympäristön sijasta. Kysyjän mukaan kouluilla ei ole tarvetta puuttua näihin epämuodollisiin oppimisympäristöihin sillä, vaikka nuoret oppivatkin pubeissa, kahviloissa, Facebookin kaltaisissa virtuaalitiloissa, ei koulun tarvitse lähteä samaan paikkaan.
Williams ei allekirjoittanut kommenttia.
- Oppiminen jatkuu koulujen käytävillä. Tarjosimme ennen enemmän yhteisiä tiloja opiskelijoille, siihen pitäisi pyrkiä taas. - Shirley Williams -
Susan Barnes kertoi mielenkiintoisen huomion omasta tutkimuksestaan. Hänen tutkimuksessaan verrattiin Moodlea, Joomlaa ja phpBB:tä. Opiskelijat hallitsivat omia projektejaan järjestelmillä ja käyttivät niitä keskusteluun. Palvelut eivät olleet identtisiä, mutta niitä käytettiin samaan tarkoitukseen.
Tutkijat yllätti, että opiskelijat eivät pitäneet ryhmänsä jäseniä osana sosiaalista verkostoaan. En tiedä, miksi, sillä eihän ryhmätöissä välttämättä toinen opiskelija todellakaan kuulu omaan sosiaaliseen verkostoon. Häneen saattaa tutustua ryhmätyön aikana, mutta aikaa ei välttämättä vietetä enempää yhdessä.