Spanx-perustaja visualisoi menestyksen

Spanx on 20 vuotta sitten perustettu yhtiö, joka lähti liikkeelle 5000 dollarin investoinnista ja Sara Blakelyn intohimosta rakentaa maailmanlaajuisesti tunnettu yritys. Blakely omisti yrityksensä itse eikä lähtenyt perinteiselle polulle, jossa ensitilassa hankitaan ulkopuolista pääomaa yhtiöön sijoittajilta tai sijoitusyhtiöiltä.

Sara Blakelyn mukaan ihmiset alkoivat kysellä jo 6 kuukauden päästä yrityksen perustamisesta, mikä on hänen exit-suunnitelmansa.

- En tiennyt, mikä exit-suunnitelma on. Aloin vastata, että haluan vain lähteä huoneesta ja näyttää hyvältä.

- Intuitioni kertoi, että menettäisin ääneni, jos ottaisin ulkopuolisia sijoittajia sisään. Halusin säilyttää kontrollin omaan liiketoimintaani, perustaja, yrittäjä Sara Blakely muisteli.

Mieti miten ajattelet

Oma intuitio oli Blakelyn tie vaurastumiseen. Spanxin perustaja oli ensimmäinen nainen Forbesin miljardööri-listalla vuonna 2012.

Blakely kertoo luottaneensa 16-vuotiaasta asti intuition voimaan eikä ole ainoa. Hän kuuntelee intuitiotaan ja uskoo tietävänsä oman intuition voimalla, mitä kannattaa päättää ja miten tulee toimia. Blakely mainitsee manifestoineensa ja koki nuorena tyttönä käänteen kuunneltuaan motivaatiopuhuja Wayne Dyerin kasetteja.

Oli manifestoinnista ja intuition voimasta mitä mieltä tahansa, on todella järkevä ajatus johtajalle kuin johtajalle pohtia, miten ajattelee asioista ja arvioida, estääkö vai mahdollistaako oma ajattelutapa yhtiön ja oman menestyksen.

Valitse ja ylläpidä miten asioita tehdään

Spanxin perustajalla on ollut vahva oma tapa tehdä asioita. Se oli tärkeä osa liiketoiminnan johtamista ja strategiaa koko yhtiön kasvun ajan.

- En etsinyt kasvua kasvun vuoksi, vaan halusin suojella, miten me teimme asioita.

Blakely arvioi, että sijoittajat olisivat odottaneet ehkä nopeampaa kasvua, mihin yrityksen perustaja oli itse valmis.

- Halusin kunnioittaa kuluttajaa asiakkaana ja minulle oli yhtä tärkeää, miten teemme asioita kuin se, mitä teemme, Blakely kuvasi ajattelutapaansa johtajana.

Tunnista molemmat voimat

Sara Blakely toivoo, että tällä vuosikymmenellä miehetkin heräävät supervoimaansa, joka on maskuliinisen rinnalle nouseva feminiinisyys. Hän ennakoi, että yritysmaailmassa feminiinisyys ei enää ole heikkous, vaan vahvuus, jolle on annettava tilaa neuvottelupöydissä ja liiketoiminnassa.

Blakely muistuttaa, ettei liiketoiminnassa ja johtamisessa oikeastaan edes ole kyse sukupuolesta. On vain feminiininen energia ja maskuliininen energia.

Vuosikymmeniä sitten cocktail-juhissa tuli pari kaveria onnittelemaan Spanxin perustajaa. Tilanne osoittautui henkilökohtaisesti merkitykselliseksi Sara Blakelyn elämässä, sillä siinä hetkessä hänelle varmistui, miten alkaa johtaa omaa yritystään.

Kaverit ilmestyivät Sara Blakelyn luokse juhlassa.

- Kuulimme, että olet keksinyt jotain. Onneksi olkoon! Bisnes on sotaa. Toivottavasti olet valmiina.

He nauroivat keskenään, taputtivat Saraa olkapäähän ja toistivat liiketoiminnan olevan sotaa. 29-vuotias Sara Blakely päätti siinä hetkessä, että hän ei halua eikä aio johtaa yritystään kuin olisi sodassa.

- Teen intuition, empatian, kiltteyden avulla. Sallin itseni olla haavoittuvainen tässä prosessissa. Toki maskuliininen puoli auttoi, mutta kyse oli tasapainosta. En aikonut tehdä sitä feminiinisen voiman kustannuksella, Blakely muisteli.

Spanxin perustaja Sara Blakely on ollut Forbesin "miljardööri"-kannessa. Forbesin kansikuvasta seurasi aikoinaan paljon artikkeleita mediaan ja yhteydenottoja.

Blakelyä innostaa, miten tuntematon nainen saattoi Intiassa ripustaa kannen seinälle talteen, koska oli niin harvinaista nähdä rikas menestyvä nainen kansikuvassa. Silloin ajatus kirkastui.

- Ok, universumi. Tämä on selkeästi minun polkuni!

Oikea aika myydä

Viime vuoden marraskuussa Spanxin omistaja päätti muuttaa strategiaansa ja otti yhtiöön mukaan Blackstone-sijoitusyhtiön. Blackstone osti osakkeita 1,2 miljardilla dollarilla. Oprah Winfrey on nykyisin myös yksi Spanxin omistajista.

Sara Blakely puhuu yrityksen olevan hänen "baby", mutta myynnin tuntuneen oikealta päätökseltä, koska yritys oli tullut sopivaan ikään.

- Beibini on 21-vuotias nyt ja voi juoda virallisesti, mutta asui vielä kotona kanssani! Alkoi käydä oudoksi. Halusin, että beibini lähtee nyt ulos ja alkaa uusi kappale, Blakely nauraa.

Tasa-arvo yritysmaailmassa

Jos edes nainen ei tue naista, kuka sen tekee? Spanxin nettisivustolla yhtiön tarkoitukseksi on kirjattu "Elevating women" ja olipa mielenkiintoista huomata, että suomenkielisen käännöksen miettiminen tuntui hankalalta. Aivan kuin suomalaisyhteiskunnassa ei edes olisi vielä naisten nostatukselle olemassa yleisesti tunnettua sanaa.

Blakely on sijoittanut naisiin, laittanut naisia johtotehtäviin ja aloittanut ns. Leg up -ohjelman Spanxissa.

- Oprah teki saman minulle. Oprah puhui Spanxistä, kun minulla ei ollut vielä rahaa markkinointiin.

Sara Blakely ja Spanxin tarina on kiinnostava ja Blakely ymmärtää sen myös itse. Blakely on osa muuttuvaa maailmaa. Maailmaa, jossa naiset ovat tekevät itse omat miljoonansa ja miljardinsa perimättä rahoja suvulta, saamatta varallisuuttaan avioerossa tai leskenä.

- Liiketoiminta on ollut niin maskuliininen areena, jolle vasta vähän aikaa sitten on päässyt naisia.

Ota maailmasta paikkasi ja nouse niin ylös kuin haluat.


Kirjoittaja osallistui Forbesin Power Women's Summit -tapahtumaan vuonna 2021.

Kirjoittajat

thumbnail_image thumbnail_image
Nimi Katri Lietsala
Tehtävänimike Toimitusjohtaja
Puhelinnumero 040 749 9072
Sähköposti
comments powered by Disqus