Nettiradio Songza toimii, mutta ei tarraa

Katri Lietsala // Soittolistoihin ja musiikkiin erikoistunut Songza-palvelu koettaa haastaa Last.FM:ää ja Spotifyä. Jokunen teistä saattaa muistaa myös muutaman vuoden takaa Internet-radio Pandoran, jota aluksi sai käyttää Suomessa, mutta sittemmin suljettiin suomalaisilta tekijänoikeussyistä. VentureBeatin mukaan Songza kilpailee ensisijaisesti Pandoran kanssa.

Tuoreimpana yrityksenä on tuupata palvelu vauhtiin Mashablen kanssa. Mashablen Ystävänpäivä-soittolista avattiin muutama päivä sitten ja se on tähän mennessä saanut 25 Facebook-tykkäystä ja 13 tviittiä: Ei mikään massiivinen suosio. TweetDeckillä kyseinen soittolista löytyi #socialmedia-hashtagin kautta ja Promoted by Songza-merkinnällä, jolla tviitti pysyy listan ykkösenä, vaikka muutakin oli jo viserretty.

Suosittelulogiikka ei vakuuta

Songza ehdottaa lisäämään hakukenttään haluamansa artistin tai bändin nimen, ja se tuntuu loogiselta tavalta aloittaa. Lisäsin hakuun Adelen, jonka kappale Rolling in the deep on yksi parhaita pitkään aikaan. Ensimmäiseksi Songza kuitenkin laittaa soimaan Fergien Clumsyn, joka on samankaltainen Adelen kanssa ehkä siksi, että molemmissa laulaa nainen yksin..

Toisena kappaleena tuli Parole Di Burro, laulajana Carmen Consoli. Hm.

Vähän ajan kuluttua Songzalla soi jo Madvillainin Rhinestone Cowboy. Omasta mielestäni oli menty jokseenkin kauas alkuperäisestä artistista. Olin kuudennen kappaleen kohdalla eikä vieläkään alkuperäistä artistia, jota hain.

Tilanne johtunee musiikin tekijänoikeussopimuksista ja lisensseistä, joita Songzalla ei ole ilmeisesti hommattuna tarpeeksi laajasti. On siis tekemistä, että Songza pääsee siihen, mitä yrityksen TechCrunch-pitchaus (suomeksi lyhyt mainospuheenvuoro = ns. hissipuhe) tiivisti vuonna 2008.

Songzan taival ei ole ollut mutkaton, kuten Wikipedian artikkeli Songzasta osoittaa.

Oma soittolista nopeasti pystyyn

Songzassa on sulavaa sen tapa luoda automaattisesti oma "nettiradio" tai "musiikkikanava" jo ensimmäisestä  hausta. Kanavan viralliseksi nimeksi tulee automaattisesti käyttäjän käyttämä hakutermi, mutta sen voi onneksi vaihtaa.

Tällainen käyttöliittymä on omiaan ainakin lisäämään kanavia. Se ei silti tee niistä vielä hyviä ilman, että käyttäjä auttaa palvelua järkeilemään, mitä kappaleita kannattaisi soitella.

Lisäksi kanava on huomattava tallentaa erikseen. Se vaatiikin jo kirjautumisen palveluun.

Avainsanoja ei ole

Kappaleita saa lisättyä hakemalla artistia uudelleen tai klikkaamalla järjestelmän tarjoamasta kappaleesta seuraavaan. Ongelmana on, että kappale jää silti näkymään soittojonoon, vaikka peukuttaisi kappaleen pois (peukku alaspäin). Peukutus tuntuu turhan kevyeltä tavalta järjestellä oma soittolista, sillä voisin kyllä kuunnella John Lennonin Happy Xmas -kappaletta joulun aikaan, mutta en nyt.

Menu on uskomattoman haalealla peukutusten välissä. Siitä onneksi avautuu tarkempi valikko, josta kappaleen voi ostaa tai laittaa kokonaan sivuun (in english ban). Näin saa omasta musiikkimausta poikkeavat kappaleet piilotettua.

Huima parannus olisi, jos voisi kuunnellessaan toista radiokanavaa lisätä parhaillaan soivan kappaleen omalle radiokanavalleen samalta sivulta suoraan. Palvelun kannattaisi myös kertoa edes jotain artisteista? Huonointa on, että kappaleita ei voi tunnissa ohittaa kuin muutaman.

Kuvakaappaus Songzan pop-upista.

Soittolistan urliksi tulee Songzassa kanavan nimi ja oma käyttäjätunnuksesi tyyliin: http://songza.com/listen/adele-Ktria. Se oli tylsähkö yllätys, koska osoite näytti hölmöltä, jos oli nimennyt kanavan samalla nimellä, joka oli jo käyttäjätunnuksena. Vaihdoin kanavan nimen takaisin Adeleen.

Kirjautuminen palveluun

Facebook-tunnuksilla

Facebook on otettu mukaan Songzan kanavien kommentointiin, mikä tuo palvelulle näkyvyyttä sosiaalisissa verkostoissa ja toisaalta helpottaa kommentin jättämistä, koska sitä varten ei tarvitse luoda uutta erillistä tunnusta sivustolle.

Kirjautuminen onnistui rekisteröitymättä erikseen, kunhan antoi luvan palvelulle hyödyntää omaa Facebook-tunnusta. Näköjään Facebook on onnistunut lyömään läpi kirjautumisen "standardina" jopa ohi OpenID:n. Niin usein Facebook-kirjautuminen on nykyisin käytössä jopa yksinään.

Harmi kyllä Songzan FB-kirjautuminen kuitenkin karrasi vähän vastaan. Olin jo luonut kanavan. Antanut Songzalle luvan käyttää Facebook-tietoja. Kun yritin tallentaa kanavan Facebook-kirjautumisen avulla, eipä se niin vain sujuvasti enää edennytkään.

Koetin uudelleen klikkaamalla Join. Sen jälkeen olin kirjautuneena. Tuo käy yleisneuvoksi nettiin: testaa toistamiseen ja kaikki saattaakin taas toimia ;)

Monissa sosiaalisen median palveluissa oman profiilin tiedot löytyvät klikkaamalla käyttäjätunnusta oikeassa yläkulmassa sivustoa. Niin myös Songzassa, joten omat tiedot oli helppo löytää, vaikka kirjautumisen jälkeen sivusto heittikin minut etusivulleen.

Last.FM+Spotify vetivät

pidemmän korren

Näen Songzasta, kuka on viimeksi kuunnellut Adele-kanavan musiikkia. Se tuntui vähältä, koska Last.FM esimerkiksi:

 • näyttää ilmaiskäyttäjilleen artistien profiilisivuilla, kuka käyttäjistä on kuunnellut eniten kyseistä musiikkia,
 • suosittelee käyttäjän omassa profiilissa musiikkimaun mukaan naapurustoa eli käyttäjiä, jotka ovat kuunnelleet samankaltaista musiikkia,
 • listaa käyttäjän kaverit käyttäjän profiilissa näyttäen kappaleen nimen, jota kaveri on viimeksi kuunnellut.
 • Songza on visuaalisesti miellyttävä ja helppokäyttöinen, mutta käyttänen yhdessä Spotifyn kanssa ennemmin Last.fm:ää silti.

  Last.fm listaa musiikkihistoriani ja saan siirrettyä tiedot Spotify-palvelusta sitä mukaa, kun kuuntelen musiikkia. Spotifykin on jo kehittynyt säilönä siitä, mitä vuonna 2009 kirjoittelin. Jos haluan jakaa soittolistoja, voin jakaa ne playlist-ominaisuuden avulla Spotifystä jo suoraan Facebookiin, Twitteriin tai haluamilleni ihmisille henkilökohtaisesti ilman copypastea.

  Omalla kohdallani ratkaisevinta ovat henkilökohtaiset taustatilastot. Mitä enemmän niitä kertyy johonkin palveluun ilman, että siirtäminen on helppoa tai tilastot nopeasti korvattavissa, sen sitkeämmin palvelu tarraa käyttäjäänsä.

  En tiedä, mahtaako Last.fm:ssä olla montakin käyttäjää, jotka eivät itse asiassa edes kuuntele musiikkia enää sen kautta, vaan käyttävät samaan tapaan kuin minä - tallentamassa oman historiansa. Last.fm on sen jo huomannut. Sen etusivulla lukee nykyisin hissipuheena:

  "Last.fm lets you effortlessly keep a record of what you listen to* from any player".

  Ei hullumpi strategia.

  comments powered by Disqus