Monikaan yritys ei tarvitse Hadoopia datamääränsä käsittelyyn. Anturitekniikan ja IoT:n kehittyminen voi useammassa kahvipöytäkeskustelussa vaikuttaa, ettei kosketa yhtään. Vähän niin kuin Kymmenen uutiset eilen: toimittajat jaksoivat näyttää uutislähetyksessä vain pari sekuntia gravitaatioaalloista, vaikka tämän kaltaiset löydökset saattavat mullistaa käsityksemme maailmankaikkeudesta puhumattakaan muusta, kun keksitään miten hyödynnetään tilannetta, jossa aika-avaruus aaltoilee.
Ylen uutisessa kerrotaan, että maailmankaikkeudesta 90 prosenttia on pimeää ainetta ja pimeää energiaa. Silti valosta ja yleisesti energiasta tiedämme jo paljon enemmän.
Kuinka paljon pimeyttä omaan yritykseesi mahtuu? Enkä nyt puhu protestanttisesta pimeydestä, ihmisen pahuudesta tai kauhuelokuvien trikeistä, vaan niinkin tylsältä kuulostavasta sanasta kuin data.
Pimeä data on dataa, jolla on lisäarvoa, mutta jota ei osata hyödyntää vielä omassa liiketoiminnassa. Pimeän datan ritarikunta palvoo datan säilyttämistä ja keräämistä byrokraattisen tarkasti. Se uskoo, että keräystalous on vielä tätä päivää.
Ei ole. Markkinataloudessa kirkkain jedi-voima on niillä, jotka omistavat dataa ja osaavat käyttää sen hyödyksi. Fiksut kaupallistavat oman datansa, myyvät enemmän datan perusteella tai oppivat datan perusteella kehittämään tuotteita muuttaessaan datan tiedoksi. He saavat lisäetua asiakaspalveluun, verkostojen johtamiseen ja vievät omaa organisaatiotaan eteenpäin sujuvammin kuin kilpailijansa.
Lupaan, että enemmistölle meistä on helpompi organisoida ja johtaa datasta kehitetyn tiedon avulla kuin ymmärtää painovoima-aaltoja ja painovoimaa ylipäätään. Gravity! Eikös siinä näytellyt Sandra Bullock.
Data on kuin veitsi. Tylsä ilman teroitusta.