Neuroverkot: Piirrä Googlen kanssa

Tänään tuottavuus saattaa kärsiä, mutta onpa järjettömän siisti juttu kokeilla Piirrä Googlen kanssa -työkalua. Suosittelen kokeilemaan. Palvelu soveltuu myös oman englanninkielisen sanavaraston testaamiseen ja uusien sanojen oppimiseen kouluissa. Avaa osoite https://quickdraw.withgoogle.com ja kokeile.

Taustalla tapahtuu paljon ja Google on järkevästi antanut oman neuroverkkonsa koulutuksen meidän käyttäjien käsiin. Piirtelemällä koneen ehdottamia kuvioita teemme järjestelmästä älykkäämpää tarjoamalla sille lisää ja lisää uusia vertailukohtia. Näistä kone pystyy hakemaan nopeasti oikeita vastaavia, uuteen täsmääviä esimerkkejä ja päättelemään niistä, millaiset kuviot voivat esittää samaa asiaa.

Tarkkuus paranee harjoittelemalla - ja tietokone on väsymätön harjoittelija ilman ruoka- ja jaloittelutaukoja. Nopeutta tulee lisää, kun järjestelmä tunnistaa keskeisimmät piirteet ilman, että se hukkaisi merkittävää informaatiota. Mitään tiedosta ei hukata, mutta tiedot asetetaan suuruusjärjestykseen sen mukaan, miten merkitykselliseksi ominaisuus arvioidaan.

Neuraalilaskennassa tietokone alkaa hyödyntää samoja periaatteita, joilla ihmisenkin aivot toimivat. Henrik Ingolta on hyvä kirjoitus keskustelusta vaimon kanssa. Selkeästi ja ymmärrettävästi esitettynä asiaa neuroverkoista.

Luin Ingon tekstin piirreltyäni ensin hetken Googlen kanssa. Tiedonhallintaan ohjaamaton oppiminen (plant control) on todella mielenkiintoinen tapa lähteä etsimään parempia ratkaisuja: ohjaamaton oppiminen, jossa verkko keksii paremman suunnan itsenäisesti, kun taas MLP-neuroverkko (Multi Layer Perceptron) päättelee neuronien ja painokertoimien kautta, mistä syötteessä on kyse. Tähän on pakko palata vielä pidemmäksi aikaa myöhemmin.

KUVA. Kuvakaappaus Google Quick Draw -ohjelmasta.

Avainsanat

comments powered by Disqus