Katri Lietsala // Ihmiset kuluttavat ja luovat sisältöjä pieninä paloina ("snacking" on content), jotta he voivat osallistua keskusteluun ja saada siihen vastauksia. MindTrekissa key note Jyri Engeström meni jopa niin pitkälle, että hänen mukaansa mikrobloggausta on tullut planeetan syke (the pulse of the planet).

Engeström nosti esiin Mumbain hyökkäykset, lentokoneturman Hudsoninjoessa, Michale Jacksonin kuoleman, josta Engeström kuuli itsekin suoraan Twitteristä. Maailmassa tapahtuu koko ajan eikä virtaa kuljeta enää perinteinen media.

Muutokseen kuuluu myös, että yhtiöillä ja brändeillä on ihmiskasvot. Olen puhunut samasta valmentaessani sosiaalisesta mediasta kiinnostuneita. Suomessa ihanan ärsyttävän usein vain "tehdään" nimeämättä ketään. Se on varsin erilainen kulttuuri kuin olla avoimesti läsnä omana itsenään blogissa, wikeissä tai sosiaalisiin verkostoihin perustuvilla sivustoilla.

Engeström painotti lisäksi sijainnin merkitystä, sillä sen avulla voidaan suodattaa sisältöjä. Tästä hänellä ei tosin ollut isommin esimerkkejä.

Ihmisiin keskittyvä verkko edellyttää tiettyjä perusoikeuksia ihmisille itselleen. Yksilöllä pitäisi olla Engeströmin mukaan oikeus omistaa oma identiteettinsä (host your own identity), kirjautua sisään mille tahansa sivustolle ja nähdä samantien ystävänsä sekä osallistua keskusteluun mistä tahansa.

Lisäksi käyttäjän tulisi saada talteen omalle palvelimelle taltioituna sen, mitä on verkossa tehnyt, kun nyt tämä tieto jää erillisille sivustoille, kuten Chris Messinakin nosti esiin aamun key note -puheenvuorossaan.

Lopussa Engeström puhui taistelusta, jossa päätetään paljon, miten verkossa jatkossa hoidetaan asioita. Avainsanoja tähän keskusteluun ovat: people's identities, activity stream routing, the social inbox, real-time search.

Engeström listasi myös neljä yrityksen strategiaa, joilla menestyä. Niistä on erillinen blogiposti.

Kirjoittajat
thumbnail_image
Katri Lietsala
Toimitusjohtaja
040 749 9072
comments powered by Disqus